Zima rozszalała się na dobre. A w taką pogodę trzeba zadbać o odpowiednie posiłki, po to, aby mieć energię walczyć z mrozem. Pomogą sałatki, które wykorzystują zimowe bogactwo, czyli warzywa korzenne i kapuściane. Sprawdźcie nasze przepisy.
Jedną z najczęściej wykorzystywanych sałatek zimą jest sałatka ziemniaczana. Jest z nią podobnie jak z sałatką jarzynową – w każdym domu smakuje inaczej. Inną bardzo dobrą formą dodania sobie energii zimą są surówki – wykorzystywanie surowych warzyw dostarcza naszym organizmom wiele witamin i składników odżywczych. Zimą potrzebujemy także produktów kapuścianych takich jak kapusta pekińska i czerwona kapusta. Sprawdźcie przepisy na sałatki.
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 kostka rosołowa
- 200 g boczku wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- 1 liść laurowy
- 1 szczypta kminku
- 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki. Umieść w misce.
- Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki. Odłóż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.
- Połącz kostkę z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy. Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet. Odstaw, aby całość wystudziła się.
- Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek. Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.
Jeśli chcemy przygotować nieco lżejszą wersję, warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i do sałatki dodać oliwki oraz pomidorki koktajlowe.
Surówka z marchewki po indyjsku
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki płatków migdałów
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta kardamonu
- pół pęczka kolendry
- 1 cytryna
- 1 małe kłącze imbiru
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach. Włóż do salaterki. Imbir także zetrzyj, ale tym razem na drobnych oczkach. Natomiast papryczkę chilli posiekaj drobniutko i połącz z marchewką.
- Czas na przygotowanie aromatycznego sosu. Sok pomarańczowy połącz z sokiem cytrynowym. Dołóż cukier, cynamon, kardamon i sos sałatkowy. Składniki wymieszaj dokładnie.
- Upraż migdały. W tym celu włóż je do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Czas pieczenia to ok. 10 minut.
- Połącz sos z marchewką, dodaj migdały, zamieszaj i odstaw surówkę. Poczekaj minimum 20 minut, aby smaki się przeniknęły.
Surówka z kapusty czerwonej
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300 g kapusty czerwonej
- 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj, poszatkuj główkę kapusty i przełóż do wrzątku. Gotuj do momentu, aż będzie półmiękka.
- Teraz odcedź i ostudź.
- Umyj jabłko oraz cebulę, obierz, pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do kapusty.
- Aby przygotować pachnący ziołowy dressing, połącz sos sałatkowy z olejem, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej do surówki.
Smacznego!
(Źródło: infowire.pl)