3 zimowe sałatki

Zima rozszalała się na dobre. A w taką pogodę trzeba zadbać o odpowiednie posiłki, po to, aby mieć energię walczyć z mrozem. Pomogą sałatki, które wykorzystują zimowe bogactwo, czyli warzywa korzenne i kapuściane. Sprawdźcie nasze przepisy.

Jedną z najczęściej wykorzystywanych sałatek zimą jest sałatka ziemniaczana. Jest z nią podobnie jak z sałatką jarzynową – w każdym domu smakuje inaczej. Inną bardzo dobrą formą dodania sobie energii zimą są surówki – wykorzystywanie surowych warzyw dostarcza naszym organizmom wiele witamin i składników odżywczych. Zimą potrzebujemy także produktów kapuścianych takich jak kapusta pekińska i czerwona kapusta. Sprawdźcie przepisy na sałatki.

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 kostka rosołowa
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki. Umieść w misce.
  2. Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki. Odłóż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.
  3. Połącz kostkę z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy. Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet. Odstaw, aby całość wystudziła się.
  4. Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek. Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.

Jeśli chcemy przygotować nieco lżejszą wersję, warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i do sałatki dodać oliwki oraz pomidorki koktajlowe.

Surówka z marchewki po indyjsku

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • pół pęczka kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 małe kłącze imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach. Włóż do salaterki. Imbir także zetrzyj, ale tym razem na drobnych oczkach. Natomiast papryczkę chilli posiekaj drobniutko i połącz z marchewką.
  2. Czas na przygotowanie aromatycznego sosu. Sok pomarańczowy połącz z sokiem cytrynowym. Dołóż cukier, cynamon, kardamon i sos sałatkowy. Składniki wymieszaj dokładnie.
  3. Upraż migdały. W tym celu włóż je do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Czas pieczenia to ok. 10 minut.
  4. Połącz sos z marchewką, dodaj migdały, zamieszaj i odstaw surówkę. Poczekaj minimum 20 minut, aby smaki się przeniknęły.
Surówka z kapusty czerwonej

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 300 g kapusty czerwonej
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, poszatkuj główkę kapusty i przełóż do wrzątku. Gotuj do momentu, aż będzie półmiękka.
  2. Teraz odcedź i ostudź.
  3. Umyj jabłko oraz cebulę, obierz, pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do kapusty.
  4. Aby przygotować pachnący ziołowy dressing, połącz sos sałatkowy z olejem, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej do surówki.

Smacznego!

(Źródło: infowire.pl)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.