Dużą popularnością cieszą się diety, które ograniczają spożycie węglowodanów. Jednym ze sposobów poradzenia sobie z nimi jest odstawienie makaronów i białego pieczywa. Osoby będące na diecie odchudzającej unikają węglowodanów, bo ich nadmiar powoduje przybieranie na wadzę. Przedstawiamy 5 produktów, które zawierają całkiem sporą ilość cukrów, mimo że ich o to nie podejrzewasz!
Możesz pomyśleć, że wszystko, co musisz zrobić, aby wyeliminować węglowodany z jadłospisu, to przestać jeść chleb, ryż i makaron, ale jest to jednak o wiele bardziej skomplikowane. Pomimo popularności diet niskowęglowych, warto pamiętać, że nie wszystkie węglowodany są złe, te włókniste dostarczają organizmowi energii niezbędnej do funkcjonowania. Węglowodany to również cukry, skrobie i włókna, które można znaleźć w owocach, ziarnach, warzywach i produktach mlecznych.
Suszone pomidory
Gdy pomidory suszą się na słońcu tracą wodę i stają się słodsze. Suszone pomidory to popularny dodatek do kanapek. Dobrze wiedzieć, że są one również są źródłem węglowodanów.
Jogurty smakowe
Jogurty smakowe są sztucznie dosładzane, co zwiększa ilość cukrów w ich składzie. Jogurt
naturalny także ma węglowodany, ale zdecydowanie mniej.
Keczup
Tylko kilka łyżek tego sosu zawiera sporo cukru, z którym nasz organizm musi sobie
poradzić.
Karczochy
Są świetnym źródłem magnezu, witaminy A i kwasu askorbinowego, ale w swoim składzie
mają także węglowodany.
Wegetarianie go uwielbiają, ale w 100 gramach tej rośliny znajduje się około 19,5 gram
węglowodanów.
Węglowodany są potrzebne, gdyż dostarczają energii. Warto jednak uwzględnić w swoim jadłospisie głównie zdrowe źródła cukrów, lecz nie eliminować ich całkowicie z diety.
(Źródło: www.thisisinsider.com/food)
jeszcze ryby – to niedoceniane w Polsce
ile to zdrowia w owocach i warzywach a człowiek tak mało je je…
ciekawe co powie mój dietetyk 😉 co byc nie jadl aby zdrowo i sport, bo kazdy mądrala co innego powie
mozna sie pogubic w tych sztuczkach „co jesc aby nie przytyc”