TIRAMISU

Słodkie wypieki, a przy tym zagniatanie masy, ubijanie białek na sztywną pianę, pieczenie dostosowane do rodzaju ciasta – to nie jest Twoja mocna strona? W ferworze przedświątecznych zakupów nie kupiłaś wystarczającej ilości mąki lub jajek? Okazało się, że przyjedzie daleka rodzina, a Ty nie masz nic słodkiego do kawy? Nie musisz już godzinami poświęcać się przygotowaniu świątecznych potraw. Możesz zaoszczędzić trochę czasu, dzięki przepisom na ciasta bez pieczenia.

Raffaello

RAFFAELLO
Składniki: 1 litr mleka, 1 szklanka cukru, masło roślinne, 1 szklanka mąki, cukier wanilinowy, krakersy, wiórki kokosowe – 2 paczki 100g.
Wykonanie: Zagotuj 0,5 litra mleka z cukrem i masłem roślinnym. Drugie 0,5 litra zimnego mleka wymieszaj z mąką i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj je do gotującego się mleka i mieszaj. Kiedy masa zacznie się zagęszczać dodaj do niej wiórki kokosowe i zdejmij z palnika. Brytfankę wyłóż krakersami, zalej połową gorącej masy. Ułóż ponownie warstwę krakersów i warstwę masy, którą na koniec posyp wiórkami. Po wystygnięciu wstaw ciasto do lodówki.

Maxi King

MAXI KING
Składniki: 250g masła w temp. pokojowej, 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki miałkiego mleka w proszku, 400g serka waniliowego, 500g masy kajmakowej z puszki, 5 opakowań herbatników Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 200g solonych orzeszków ziemnych.
Wykonanie: Utrzyj masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawaj mleko w proszku na przemian z serkiem waniliowym. Miksuj, aż powstanie jednolity krem. Wyłóż formę herbatnikami, a na nie połowę mlecznego kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników. Posmaruj herbatniki kajmakiem, a na nim ułóż kolejną porcję ciastek. Posmaruj resztą kremu mlecznego i jeszcze raz przykryj herbatnikami.
Polewa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Z orzeszków ziemnych pozbądź się nadmiaru soli i wmieszaj je do roztopionej czekolady. Całość wyłóż na wierzch ciasta, a następnie wstaw do lodówki.

Tiramisu

TIRAMISU
Składniki: 2 serki mascarpone, 460ml śmietany 36%, 2 śmietanfixy, 0,5 szklanki cukru pudru, 4 paczki podłużnych biszkoptów, espresso lub szklanka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka Amaretto.
Wykonanie: Ubij śmietanę ze śmiatanfixem na sztywną masę, następnie dodaj cukier puder i serki mascarpone. Podłużne biszkopty zamaczaj w mieszaninie z kawy i Amaretto. Uważaj, aby nie przemoczyć ciastek. Ułóż biszkopty w brytfance, a na nie wyłóż masę serową.

Pani Walewska

Pani Walewska
Składniki: 3 paczki herbatników 220g, 1 dżem porzeczkowy, 40dag orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 6 żółtek, 1 cukier wanilinowy, 1,5 masła w kostce, 2 polewy czekoladowe.
Wykonanie: Zagotuj jedną szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą szklankę mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną, a następnie dodaj żółtka jajek. Masę z jajkami dodaj do gotującego się mleka z cukrem i mieszaj do uzyskania gładkiej masy budyniowej. Gdy masa wystygnie dodaj masło i zmiksuj. Na blaszkę wyłóż herbatniki i posmaruj je powidłami. Posyp rozdrobnionymi orzechami i wyłóż 1/3 masy. Następnie powtórz układanie warstw dwa razy. Górę ciasta ozdób orzechami i polewą czekoladową. Na koniec umieść je w lodówce.

3 BIT

3 BIT
Składniki: 4 paczki herbatników 220g, 2 kremy karpatka, masa krówkowa w puszce, 460g śmietany 30%, 0,5 szklanki cukru pudru, starta czekolada.
Wykonanie: Herbatniki ułóż na blaszce i rozsmaruj na nich masę krówkową. Następnie ułóż ponownie herbatniki i wyłóż na nie krem karpatkowy (przygotowany według przepisu na opakowaniu kremu karpatkowego). Przykryj masę herbatnikami. Ubij śmietanę z połową szklanki cukru pudru i wyłóż na wierzch. Na koniec posyp startą czekoladą w ilości wedle uznania. Włóż do lodówki.

DO DZIEŁA!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.