Słodkie wypieki, a przy tym zagniatanie masy, ubijanie białek na sztywną pianę, pieczenie dostosowane do rodzaju ciasta – to nie jest Twoja mocna strona? W ferworze przedświątecznych zakupów nie kupiłaś wystarczającej ilości mąki lub jajek? Okazało się, że przyjedzie daleka rodzina, a Ty nie masz nic słodkiego do kawy? Nie musisz już godzinami poświęcać się przygotowaniu świątecznych potraw. Możesz zaoszczędzić trochę czasu, dzięki przepisom na ciasta bez pieczenia.
Raffaello
Składniki: 1 litr mleka, 1 szklanka cukru, masło roślinne, 1 szklanka mąki, cukier wanilinowy, krakersy, wiórki kokosowe – 2 paczki 100g.
Wykonanie: Zagotuj 0,5 litra mleka z cukrem i masłem roślinnym. Drugie 0,5 litra zimnego mleka wymieszaj z mąką i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj je do gotującego się mleka i mieszaj. Kiedy masa zacznie się zagęszczać dodaj do niej wiórki kokosowe i zdejmij z palnika. Brytfankę wyłóż krakersami, zalej połową gorącej masy. Ułóż ponownie warstwę krakersów i warstwę masy, którą na koniec posyp wiórkami. Po wystygnięciu wstaw ciasto do lodówki.
Maxi King
Składniki: 250g masła w temp. pokojowej, 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki miałkiego mleka w proszku, 400g serka waniliowego, 500g masy kajmakowej z puszki, 5 opakowań herbatników Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 200g solonych orzeszków ziemnych.
Wykonanie: Utrzyj masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawaj mleko w proszku na przemian z serkiem waniliowym. Miksuj, aż powstanie jednolity krem. Wyłóż formę herbatnikami, a na nie połowę mlecznego kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników. Posmaruj herbatniki kajmakiem, a na nim ułóż kolejną porcję ciastek. Posmaruj resztą kremu mlecznego i jeszcze raz przykryj herbatnikami.
Polewa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Z orzeszków ziemnych pozbądź się nadmiaru soli i wmieszaj je do roztopionej czekolady. Całość wyłóż na wierzch ciasta, a następnie wstaw do lodówki.
Tiramisu
Składniki: 2 serki mascarpone, 460ml śmietany 36%, 2 śmietanfixy, 0,5 szklanki cukru pudru, 4 paczki podłużnych biszkoptów, espresso lub szklanka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka Amaretto.
Wykonanie: Ubij śmietanę ze śmiatanfixem na sztywną masę, następnie dodaj cukier puder i serki mascarpone. Podłużne biszkopty zamaczaj w mieszaninie z kawy i Amaretto. Uważaj, aby nie przemoczyć ciastek. Ułóż biszkopty w brytfance, a na nie wyłóż masę serową.
Pani Walewska
Składniki: 3 paczki herbatników 220g, 1 dżem porzeczkowy, 40dag orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 6 żółtek, 1 cukier wanilinowy, 1,5 masła w kostce, 2 polewy czekoladowe.
Wykonanie: Zagotuj jedną szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą szklankę mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną, a następnie dodaj żółtka jajek. Masę z jajkami dodaj do gotującego się mleka z cukrem i mieszaj do uzyskania gładkiej masy budyniowej. Gdy masa wystygnie dodaj masło i zmiksuj. Na blaszkę wyłóż herbatniki i posmaruj je powidłami. Posyp rozdrobnionymi orzechami i wyłóż 1/3 masy. Następnie powtórz układanie warstw dwa razy. Górę ciasta ozdób orzechami i polewą czekoladową. Na koniec umieść je w lodówce.
3 BIT
Składniki: 4 paczki herbatników 220g, 2 kremy karpatka, masa krówkowa w puszce, 460g śmietany 30%, 0,5 szklanki cukru pudru, starta czekolada.
Wykonanie: Herbatniki ułóż na blaszce i rozsmaruj na nich masę krówkową. Następnie ułóż ponownie herbatniki i wyłóż na nie krem karpatkowy (przygotowany według przepisu na opakowaniu kremu karpatkowego). Przykryj masę herbatnikami. Ubij śmietanę z połową szklanki cukru pudru i wyłóż na wierzch. Na koniec posyp startą czekoladą w ilości wedle uznania. Włóż do lodówki.
DO DZIEŁA!