podgrzewanie potraw

Zrobię dzisiaj obiad, a jutro go sobie odgrzeję? Super pomysł, ale najpierw sprawdź jakich produktów nie wolno podgrzewać.

Niektóre produkty mogą być podgrzane tylko raz. Gdy robimy to kilkukrotnie mogą stać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Zobacz na naszą listę produktów, których lepiej nie podgrzewać dwa razy.

Ryż

ryż

Według amerykańskiej „Food Standards Agency”, jedzenie ryżu przetrzymywanego wcześniej przez pewien czas w temperaturze pokojowej, może powodować zatrucia – głównie przez liczne zarodniki bakterii, które traktują ciepły ryż jak doskonałą pożywkę.

Kurczak

kurczak

Jeżeli odgrzejemy kurczaka po dniu lub dwóch może sprawić nam duże problemy trawienne. Najlepiej użyć go ponownie na zimno do sałatki lub kanapki.

Sałata

sałata

To zielone liściaste warzywo jest najlepsze, gdy jemy ja na surowo. Możesz je przyrządzić, jeśli musisz, ale nigdy nie podgrzewaj jej dwa razy, ponieważ azotany spowodują zatrucie pokarmowe.

Grzyby

grzyby

Grzyby zawierają skomplikowaną kompozycję protein. W związku z tym powinny być zjadane w tym samym dniu, w którym są przyrządzane.

Rzepa

rzepa

Rzepa jest popularnym składnikiem zup i gulaszy. Ze względu na wysokie stężenie azotanów, ponowne jej podgrzewanie jest niewskazane. Wówczas warzywo może stać się toksyczne.

Szpinak

szpinak

Szpinak, podobnie jak wiele innych zielonych warzyw liściastych jest bogaty w żelazo i azotany. Jeśli go podgrzejemy, azotany mogą przekształcić się w azotyny i inne związki rakotwórcze.

(Źródło: msn.com)

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.