Młody zielony jęczmień

Sięga po niego co raz więcej osób, a wszystko dzięki jego leczniczym działaniom i bogatym w witaminy składzie. O jakim składniku mowa? Nowym hitem stał się młody, zielony jęczmień.

Młody, zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, C, E, K oraz beta-karoten, kwas foliowy i minerały: mangan, magnez, potas, chrom, żelazo, wapń, sód. Wszystkie te składniki możemy spożyć w wygodnej formie kapsułek lub proszku, rozpuszczonym w wodzie.

Zielony jęczmień oraz zawarte w nim składniki pozwolą utrzymać nam równowagę kwasowo-zasadową. Obecny chlorofil wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspomaga leczenie niedokrwistości. Magnez ma dobry wpływ na działanie układu nerwowego i pomaga przy stanach długiego stresu. Jest również pomocny przy zawrotach i bólach głowy. Żelazo transportuje tlen do krwi, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Dzięki kwasowi foliowemu polecany jest szczególnie dla kobiet w ciąży ponieważ, ma wpływ na układ nerwowy płodu. Potas i witaminy z grupy B pomagają w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów. Błonnik wywołuje uczucie sytości, co zmniejsza nasz apetyt i chęć sięgnięcia po coś słodkiego.

Żeby wzbogacić nasz organizm w te wszystkie witaminy musimy zacząć używać go w kuchni. Oto przepisy, które powinny Wam to ułatwić.

Młody jęczmień z sokiem z pomarańczy i cytryny
  • 150 ml soku z jęczmienia
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, aby powstał smaczny i orzeźwiający napój. Możemy również wykorzystać inne owoce np. kiwi, banan, truskawki.

Propozycja na pożywne ciepłe śniadanie lub kolację
  • 200 ml napoju sojowego
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka otrębów wysokobłonnikowych
  • łyżeczka młodego jęczmienia w proszku

Płatki i otręby gotujemy do zgęstnienia w napoju sojowym. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy cukinię i młody jęczmień do gęstej owsianki, mieszamy. Gotujemy chwilę, przekładamy do miseczki, podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zawsze warto wypróbować coś nowego, bogatego w witaminy, aby nasz organizm był w lepszej formie i kondycji. Duża ilość witamin może poprawić nasze wyniki, dodać więcej energii, a my będziemy czuć się o niebo lepiej.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.