Sezon na borówki oficjalnie rozpoczął się 1. lipca. Według sadowników ceny owoców będą niższe niż rok temu. To dobra wiadomość dla klientów, ponieważ ten produkt to samo zdrowie i warto na niego postawić.
Polscy sadownicy są w czołówce jeżeli chodzi o produkcję borówek. Rocznie zbiera się u nas około 16 tysięcy ton borówek, co daje nam trzecie miejsce w Europie oraz szóste na świecie. Większość polskich borówek jest przeznaczana na eksport. Oficjalnie sezon na borówki rozpoczął się 1. lipca podczas Dnia Polskiej Borówki. Owoce są cenione, ponieważ ich uprawa pozwala zarobić, ale to nie jedyny powód. Uwielbiamy borówki, ze względu na to, że są bardzo zdrowe, a w dodatku smaczne.
Już niedługo możemy spodziewać się tego, że zaleje nas fala instagramowych zdjęć z modnych śniadań, w których główną rolę odegra borówka. I dobrze! Bo owoce te mają najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich warzyw i owoców. Dzięki temu chronią przed nowotworami i wspomagają leczenie raka. Jedzenie borówek zmniejsza także ciśnienie krwi. A jest to przypadłość, z którą boryka się co czwarty Polak. Regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Zawarte w jagodach borówki przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy, mający wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia.
Latem powinniśmy korzystać z darów natury i budować swoją odporność na kolejne pory roku. Właśnie teraz możemy zajadać się świeżymi i zdrowymi warzywami i owocami takimi jak borówki, które dostarczają nam wielu potrzebnych witamin (A, B6, C, K).
Jak wykorzystać borówkę? Sposobów jest mnóstwo. Jednym z nich jest rozpoczęcie dnia z borówką, czyli dodanie owoców do owsianki. Innym sposobem jest przygotowanie pierogów z borówkami lub tarty z owocami. W tym temacie może ograniczyć nas tylko nasza wyobraźnia.