
Chleb z owadami w Finlandii – to zdanie brzmi jakby opisywało piekarniczą wpadkę. A tak nie jest. Tego rodzaju pieczywo jest wprowadzane przez fińskich piekarzy. Czy to w ogóle jest jadalne? Sprawdźcie szczegóły.
Bochenek owadziego chleba zawiera ok. 70 zmielonych na proszek suszonych świerszczy zmieszanych z mąką – wyjaśnił, Markus Hellstrom, szef działu piekarniczego firmy Fazer. Jak dodał, hodowlane świerszcze stanowią ok. trzech proc. wagi bochenka.
Docelowo nowe pieczywo ma być dostępne w 47 piekarniach na terenie Finlandii. Finowie są znani z tego, że lubią próbować nowych rzeczy – powiedział Hellstrom, zaś „dobry smak i świeżość” są dla nich najważniejszymi kryteriami przy wyborze chleba.
Według najnowszych badań dotyczących krajów nordyckich Finowie mają najbardziej pozytywne nastawienie do owadów – podkreślił, cytowany przez AP, Juhani Sibakov, z firmy Fazer.
Fazer Sirkkaleipa – jak po fińsku nazywa się chleb z owadami marki Fazer – to według Sibakova świetne źródło białka, a także wartościowych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, oraz witaminy B12. Od 1 listopada fińskie prawo zezwala na sprzedaż owadów w formie produktów żywnościowych.
Żywność zawierająca owady dostępna jest też w innych państwach UE. Na przykład belgijska sieć Coop sprzedaje od września owadzie burgery i pulpeciki. Żywność z owadów można też znaleźć na sklepowych półkach w Belgii, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje owady jako „zdrowe źródło żywności bogate w białko i substancje mineralne”. Owady zawierają także dużo mniej tłuszczu i przez to są mniej kaloryczne niż inne gatunki mięsa. Według FAO hodowla owadów jest tańsza niż bydła i bardziej przyjazna dla środowiska. Nie powoduje bowiem wzrostu stężenia w atmosferze gazów cieplarnianych, czy wydzielania się dużych ilości amoniaku, jak to ma miejsce przy hodowli trzody chlewnej.
A wy jaki macie stosunek do jedzenia owadów?
(Źródło: PAP)
Trochę fuj jak dla mnie ja bym nie zjadła