
Da Grasso, Telepizza, Dominium oraz Pizzeria Presto podjęły tę samą decyzję. Sieci restauracji nie będą w swoich wyrobach używać jaj pochodzących z chowu klatkowego.
Sieci pizzerii, które są obecne praktycznie w każdym polskim mieście i które są często odwiedzanymi restauracjami przez Polaków podjęły ważną decyzję. Restauracje wspierają prawa zwierząt i wspierają inicjatywę Otwarte Klatki. Rezygnacja z wykorzystywania jaj pochodzących z chowu klatkowego jest ważnym głosem w dyskusji nad warunkami życia kur.
Informację o tym, z jakiego chowu pochodzą jajka, jakie kupujemy może odczytać z pierwszej cyfry ze stempla na jajku. Zero na kodzie oznacza, że jajka pochodzą z hodowli ekologicznej, jedynka kury z wolnego wybiegu. Numer dwa oznacza chów ściółkowy, a trójka to właśnie najgorsza z możliwych opcji, czyli chów klatkowy.
Pizzeria Da Grasso planują wycofać tzw. „trójki” do 2025 roku. Proces ten musi zająć trochę czasu.
– Nasza decyzja podyktowana jest względami etycznymi i dobrem zwierząt, które hodowane są w skandalicznych warunkach. Proces przechodzenia na jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu będzie stopniowy i z uwagi na współpracę z dostawcami zostanie zakończony najpóźniej do 2025 roku – napisała sieć w swoim oświadczeniu.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki podaje, że rezygnację z używania jajek z chowu klatkowego zapowiedziały także Telepizza, Dominium i Pizzeria Presto.
– Konsumenci są coraz bardziej świadomi warunków, w jakich przetrzymywane są kury w systemie klatkowym i nie chcą tego systemu wspierać. Coraz więcej Polaków wyklucza jaja “trójki” ze swojej diety i zdaje sobie sprawę ze znaczenia, jakie dla losu kur ma korzystanie z bardziej etycznych alternatyw przez ogromne spółki i korporacje – zwraca uwagę stowarzyszenie.
Popieracie takie inicjatywy?