
Wykopaliska dowodzą, że awokado było znane już 700 lat p.n.e. Pochodzi z Meksyku. Jednak dopiero w ostatnim czasie zaczęło znów stało się popularne. Sprawdźcie, czy na prawdę warto je jeść.
Awokado nazywane jest „gruszką aligatora”. Ma bardzo wiele wartości odżywczych i bardzo wiele tłuszczów i kalorii ( 221 kcal w 100 gramach). Jednak jego spożycie jest zalecane w diecie osób, które chcą schudnąć. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz poprawiają metabolizm. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść awokado.
Poprawia pracę mózgu
Owoc zawiera kwasy omega – 3 i witaminę E. To połączenie zapobiega zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet może cofać objawy choroby we wczesnych jej stadiach. Regularne spożywanie awokado poprawia funkcjonowanie mózgu, zwiększa pamięć i koncentrację.
Wspomaga pracę układu trawiennego
Zawiera mnóstwo enzymów i składników odżywczych, które wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego oraz zmniejszają stany zapalne w żołądku. Dodatkowym plusem jest to, że wpływa na lepsze wchłanianie cennych substancji w jelitach.
Wspomaga serce
W awokado jest sporo potasu, który ma pozytywny wpływ na gospodarkę elektrolitową. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Dzięki temu można go stosować w profilaktyce chorób serca, a także u osób, które już chorują na serce – jako cenne uzupełnienie kuracji lekowej.
Chroni wzrok
Zawiera sporą ilość luteiny. Odpowiednia jej dawka jest niezbędna, aby chronić wzrok, zapobiegać zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.
Niszczy komórki rakowe w jamie ustnej
Zdaniem naukowców związki fitochemiczne, w które bogate są owoce awokado hass, przyczyniają się do śmierci komórek przedrakowych, nie wyniszczając jednocześnie komórek zdrowych.
A jak można jeść awokado? Możliwości jest na prawdę wiele, my polecamy kilka opcji:
- Tosty z jajkiem serem i awokado. Zrób jajko sadzone. No tej samej patelni usmaż ser, aby był chrupiący. Rozgnieć miękkie awokado na razowym toście, połóż ser i jajko.
- Wykonaj samodzielnie pyszne i zdrowe lody z awokado. Zblenduj 2 owoce, dodaj puszkę mleka kokosowego, sok z grejpfruta i miód. Włóż do foremek i zamroź.
- Tortillla z „gruszką aligatora” to dobra opcja na przekąskę. Podgrzej na grillowej patelni tortillę. Przełóż ją na talerz, a na rozgrzaną patelnię włóż połówkę awokado, oprószoną solą i oliwą. Grilluj przez chwilę. Zawiń w tortillę i podawaj z salsą lub jogurtem.
- Smoothie z awokado. Zblenduj jednego dużego zamrożonego banana, pół awokado, garść jarmużu, łyżkę masła orzechowego i filiżankę ananasa.
Awokado – pyszne i zdrowe polecam
Ja uwielbiam ciabattę z avokado, łososiem, czerwoną cebulką, jajkiem sadzonym oraz rukolą! Pyszności… i do tego jakie zdrowe!