Dzięki temu, że zwracamy coraz więcej uwagi na to jak jemy to odkrywamy nowe nieznane nam smaki. Moda na kuchnie przynosi interesujące produkty z różnych części świata. Jednym z nich jest dżakfrut.
Dżakfrut to owoc, który występuje na terenach Azji Południowej i Afryce. Jest uznawany za największy owoc, który rośnie na drzewach. Jeden owoc potrafi ważyć nawet 36 kilogramów i osiągać wysokość 90 centymetrów. Można je spożywać zarówno na surowo jak i po podaniu obróbce termicznej.
https://www.instagram.com/p/BlHcb3QBShC/?tagged=jackfruit
Wpływ dżakfrutów na zdrowie?
Jest jednym z bardziej kalorycznych owoców na świecie, zawiera sporo węglowodanów i błonnika. owoce dostarczają znaczących ilości witaminy A, witaminy C, tiaminy (witaminy B1), ryboflawiny (witaminy B2) i niacyny, a także składników mineralnych: wapnia, żelaza, manganu, magnezu, potasu i cynku. Dzięki tym składnikom utrzymują w organizmie równowagę elektrolitową oraz zapobiegają zatrzymywaniu płynów. Redukują także wpływ stresu i zmęczenia psychicznego. Dzięki bogatemu składowi, dżakfrut wykazuje działanie przeciwbakteryjne, obniżające ciśnienie krwi, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Jak wykorzystuje się dżakfruty w kuchni?
O tych owocach zaczęło być głośno wtedy, kiedy coraz bardziej popularny stawał się wegetarianizm i weganizm. Dżakfrut jest wymieniany w grupie zamienników mięsa. Jeżeli mówimy o tym, co zastępuje mięso często wymieniamy tofu oraz warzywa strączkowe. One dostarczą wartości odżywcze, ale nigdy nie będą wyglądały jak mięso. Jednak dżakfrut wygląda jak wieprzowina i jest często wykorzystywany w wegetariańskich burgerach. Innym hitem z tym owocem w roli głównej są kanapki. Aby przygotować dżakfrut do tych potraw należy go najpierw ugotować, a później wymieszać z sosem BBQ. Można go także wcześniej zamarynować np. w sosie teriyaki lub curry.
https://www.instagram.com/p/BlKDuqmnpvS/?tagged=jackfruit
Potrawy z dżakfrutem w roli głównej zrobiły karierę najpierw w Stanach Zjednoczonych, a teraz moda przenosi się także do innych krajów. W polskich restauracjach także można go zauważyć.
Próbowaliście już tego tropikalnego owocu?