Dziś obchodzimy Dzień Dziecka. Święto najmłodszych, ale nie tylko, bo przecież każdy z nas czuje się czasem dzieckiem. Jednak mimo wszystko 1 czerwca chcemy sprawić przyjemność naszym dzieciom, zwłaszcza tym najmłodszym. Warto pomyśleć także o wyjątkowym posiłku z tej okazji. Sprawdźcie pomysł na Dzień Dziecka na talerzu.
Dzień Dziecka to dzień, w którym liczy się to, aby porobić coś ciekawego i przyjemnego z naszymi dziećmi. Ważne jest to, aby ten czas spędzić razem. A dobrym sposobem jest wspólne gotowanie. Niech efektem naszych kulinarnych zabaw będzie np. jajko sadzone w kształcie sowy, kanapkowe buźki czy wesołe jeżyki z parówek. W tym wyjątkowym dniu możemy zaszaleć z czekoladowymi przekąskami i słodką watą cukrową. Nie zapomnijmy również o gofrach z bitą śmietaną czy lodach z ulubioną polewą i owocami, które z pewnością przypadną do gustu małym imprezowiczom.
Przedstawiamy propozycje przepisów na Dzień Dziecka.
Jajkowa sowa
Składniki:
- 2 jajka
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 parówki z kurczaka
- kilka liści sałaty
- 4 plasterki ogórka
- ketchup
- sól i pieprz do smaku
- kilka kromek pieczywa
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności w małym garnku gotujemy parówki. Sałatę i pomidorki koktajlowe układamy na talerzu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła i delikatnie wbijamy jajka, jednocześnie uważając, by białko nie połączyło się z żółtkiem. Jajka solimy i przez około przez 2,5 minuty smażymy bez przykrycia na patelni i tyle samo czasu pod przykryciem, dzięki temu będzie ścięte także z góry. Następnie wyciągamy parówki z wody, nacinamy je pod skosem i na około 20 sekund wrzucamy na patelnię z jajkami, dzięki temu będą lekko zarumienione. Jajka i parówki układamy na talerzu. Ogórka kroimy pod skosem na plasterki, wycinamy z niego brwi, dziób i skrzydła naszej sowy i układamy na jajku. Za pomocą ketchupu rysujemy nóżki sowy. Całość doprawiamy do smaku.
Makaronowa buzia
Składniki:
- makaron farfalle
- 1 brokuł
- 1 jajko
- 2 oliwki czarne
- 1 mały pomidor
- parówka z kurczaka
- ketchup
- sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
W czterech rondelkach gotujemy wodę, w jednym przez 15 min gotujemy brokuła w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, w drugim jajko na twardo, a w trzecim makaron (zgodnie z czasem na opakowaniu). Czwarty garnek należy przygotować najpóźniej, by ugotować w nim parówkę z kurczaka. Ugotowaną i przekrojoną wzdłuż parówkę kładziemy obok siebie tak, by jej dolne części lekko rozchodziły się na boki. Na górze talerza, zakrywając początki parówki układamy brokułowe włosy, a na dole makaron, tworząc twarz, na nim też za pomocą ketchupu rysujemy uśmiech. Nad uśmiechem, pomiędzy parówkami układamy pomidorowy nos, a kończąc dzieło przekrajemy zarówno oliwkę, jak i jajka na pół i układamy je na parówkach tworząc oczy naszej postaci.
Wiosenna kanapka
Składniki:
- 3 kromki pieczywa
- polędwica z kurczaka
- 1 pomidor
- pęk świeżego kopru
- ser żółty w plastrach
- masło
- sól
Przygotowanie:
Ręcznie lub używając foremki tworzymy z kromek kształt serca i smarujemy z jednej strony masłem. Tą samą foremką wycinamy ser i polędwicę z kurczaka, układając je na sobie i na pieczywie. Pomidora pokrojonego w plastry układamy na kanapkach i solimy do smaku. Całość dekorujemy koperkiem.
(materiał powstał we współpracy z marką Konspol)