międzynarodowy dzień pizzy

Wokół pizzy narosło sporo mitów przede wszystkim ten, że to wyjątkowo niezdrowe danie. Dziś jednak wypada międzynarodowy dzień pizzy i warto wiedzieć, co zrobić aby świętować go w sposób zdrowy. 

Aż 73 procent Polaków je chociaż jedną pizze w miesiącu – najbardziej lubimy zamawiać i wcinać w swoim własnym domowym zaciszu. Najczęściej wybieranym rodzajem pizzy jest pepperoni. W prawdziwie włoskich pizzeriach nie dostaniemy sosów do niej – jedynym dodatkiem jest oliwa z oliwek.

Pizza to niezdrowe danie?

I tak i nie. Pizza jest niezdrowa wtedy, kiedy jest zrobiona ze składników złej jakości – najgorszą opcją jest pizza mrożona. Jest ona źródłem tzw. pustych kalorii w postaci niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans i nadmiernej ilości soli. Zawiera także wiele chemicznych dodatków, takich jak aromaty, konserwanty lub poprawiacze smaku – mówi mgr inż. Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Jednak w dobrych włoskich restauracjach zazwyczaj są używane składniki z najwyższej półki. Mimo wszystko najwięcej pewności, co do jakości da nam samodzielne wykonanie dania. Aby uczynić to danie zdrowym możemy zamienić mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik. W międzynarodowy dzień pizzy możemy jeść ten włoski przysmak w postaci pełnowartościowego posiłku, ponieważ sam sos pomidorowy to bogactwo witaminy C oraz potasu. Pomidory zawierają również likopen, który neutralizuje wolne rodniki i chroni przed nowotworami.

Osoby, które nie tolerują glutenu także nie muszą rezygnować z tej włoskiej potrawy. Wystarczy po prostu zastąpić niepożądane składniki innymi. Przykładowo zamiast wspomnianej mąki pszennej możemy użyć bezglutenowej mąki ryżowej.

Smacznego międzynarodowego dnia pizzy!

(Źródło: infowire.pl)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.