melasa

Od dawna wiadomo, że biały cukier jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu i porównujemy go do białego zabójcy. Jego nadmierne użycie wywołuje wiele chorób. Naukowcy zaś, wynaleźli najzdrowszy jego zamiennik. Melasa, czyli ciemny, gęsty i lepki syrop, który jest produktem ubocznym przy produkcji cukru buraczanego.

Melasa buraczana to bogate źródło potasu, żelaza, magnezu, wapnia, witaminy B, co czyni ją naturalnym środkiem na wzmocnienie organizmu oraz wpływa korzystnie na zdrowie i urodę. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu, nie podnosi poziomu cukru we krwi oraz ma działanie pobudzające. Jako odżywcza bomba witaminowa polecana jest dla kobiet w ciąży i osób chorych na anemię. Melasa ma mało kalorii i jako w pełni naturalny produkt, dzięki witaminie B doskonale wpływa na nasze samopoczucie w okresie jesienno-zimowym.

Jak ją stosować? 

Dzięki jej konsystencji doskonale nadaje się do smarowania chleba, używania jako miodu lub konfitury. Świetnie nadaje się do słodzenia kawy i herbaty, a także jako słodzik przy pieczeniu ciast i ciasteczek. Produkt można również łączyć z nabiałem np. mlekiem lub jogurtem naturalnym. Doskonale sprawdzi się w jadłospisie wegan. Jest to w 100 procentach roślinny produkt. Już niewielka ilość może poprawić smak naszej potrawy lub napoju. Zimą warto pić napar z jej udziałem. Wystarczy tylko wymieszać łyżeczkę melasy z ciepłą wodą, dodać sok z cytryny i kurkumę, a przeziębienie nie będzie nam już straszne.

Nieznany i niedoceniony do tej pory przez Nas słód może okazać się doskonałym zamiennikiem białego cukru. Warto wykorzystać coś nowego i zobaczyć jak nasz organizm zareaguje na nowy produkt.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.