
Wiosną i latem mamy dużo świeżych i bogatych w witaminy warzyw i owoców. Jednak jest już jesień, zimna i deszczowa. Ale czy to oznacza, że wszystkie przepyszne produkty przepadły. Absolutnie nie! Sprawdźcie jakie jesienne produkty są najlepsze.
Wielu z nas myśli, że wraz z odejściem lata odeszły także wspaniałe owoce i warzywa. Jednak to nie prawda. Jesień jest obfita jeżeli chodzi o produkty. A dodatkowo są to produkty, które często mają właściwości rozgrzewające, a to ważne, gdy na dworze pogoda pod psem. Jesienne warzywa i owoce są bogate w witaminy, które chronią nas przed przeziębieniami.
Jabłka
Jabłka to dary jesieni. Soczyste, aromatyczne i odżywcze. Jabłka zawierają w sobie dużo błonnika i przeciwutleniacze. Zresztą kto jesienią nie skusi się na szarotkę na ciepło?
Bruksela
Bruksela to warzywo, które mieliśmy okazję spróbować w szkole. Zazwyczaj mamy z nią złe wspomnienia. Jednak dobrze przyrządzona brukselka może być pyszna. Trzeba pamiętać o dobrym doborze przypraw i możemy zamienić brukselkę w smaczne danie, a dodatkowo zdrowe. Zawiera ona witaminę K, foliany i żelazo.
Kalafior
Kalafior można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można przyrządzić zupę z kalafiorem. Ciekawym rozwiązaniem jest zamienienie ryżu na kalafior. W połączeniu z kurkumą daje porządną porcję witaminy C i zapobiega przeziębieniom.
Żurawina
Żurawina to bardzo dobry dodatek do drobiu. Idealnie sprawdza się w połączeniu z indykiem. Żurawinę można też przetworzyć na konfiturę. Jest to produkt, który ma bardzo dobre działanie na układ trawienny. Łagodzi także stany zapalne.
Pasternak
Jest to już odrobinę zapomniane warzywo, jednak zupełnie niesłusznie, ponieważ posiada wiele wartości odżywczych. Pasternak jest bogaty w witaminę C, folan i mangan.
Gruszki
Jesienne owoce, które dostarczają organizmowi witaminy C, bardzo cennego potasu i błonnika. A do tego pyszne. I są świetnymi dodatkami do deserów.
Dynie
Jeżeli chodzi o skojarzenia z jesienią to dynie są wymieniane w pierwszej kolejności. Można je jeść pieczone, gotowane lub przerobione na zupę krem. Są bardzo rozgrzewające i pełne witamin, co ważne o takiej porze roku jaką jest jesień.
zabrakło mi tu co najmniej kilku pozycji, ale suma sumatum – każdy owoc i warzywo warto jeść, bez względu na porę
teraz jak modyfikują to i wszystko pięknie wygląda, ale gorzej ze smakiem… pozazdrościć tym z ciepłych krajów, bo jednak co świeże to świeże