Damian Kordas zwycięzca IV edycji MasterChefa zdradza przepisy na swoje ulubione naleśniki w wersji sezonowej. To właśnie latem możemy bez przeszkód eksperymentować w kuchni.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się bogactwem świeżych warzyw i owoców. Stwarza nam to niepowtarzalną możliwość kreatywnego podejścia do kuchni. Jednym z przyjemniejszych sposobów eksperymentowania w kuchni jest przekształcanie znanych nam dań w coś zupełnie nowego.
Jednym z takich dań są dobrze nam znane naleśniki, które mają wiele twarzy. Wie o tym, także Damian Kordas – zwycięzca IV edycji MasterChefa, który wraz z Tefal otworzył tegoroczny „Sezon na naleśnika”. Kucharz zainspirowany bogactwem natury dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na naleśniki w wersji sezonowej. Sprawdźcie.
Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- masło klarowane do smażenia
Nadzienie:
- 10 szparagów
- 150 g boczku wędzonego
- 50 g zielonych oliwek
- natka pietruszki
- 100 ml majonezu
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
Przygotowanie:
- W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
- Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
- Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
- Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki kakao
- masło klarowane do smażenia
Nadzienie:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 łyżki syropu klonowego
- garść posiekanej mięty
- truskawki
Przygotowanie:
- W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki.
- Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
- Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę.
- Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół.
Smacznego!