naleśniki w wersji sezonowej

Damian Kordas zwycięzca IV edycji MasterChefa zdradza przepisy na swoje ulubione naleśniki w wersji sezonowej. To właśnie latem możemy bez przeszkód eksperymentować w kuchni. 

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się bogactwem świeżych warzyw i owoców. Stwarza nam to niepowtarzalną możliwość kreatywnego podejścia do kuchni. Jednym z przyjemniejszych sposobów eksperymentowania w kuchni jest przekształcanie znanych nam dań w coś zupełnie nowego. 

Jednym z takich dań są dobrze nam znane naleśniki, które mają wiele twarzy. Wie o tym, także Damian Kordas – zwycięzca IV edycji MasterChefa, który wraz z Tefal otworzył tegoroczny „Sezon na naleśnika”. Kucharz zainspirowany bogactwem natury dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na naleśniki w wersji sezonowej. Sprawdźcie.

Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli
Foto. Michał Olinowicz

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • masło klarowane do smażenia

Nadzienie:

  • 10 szparagów
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g zielonych oliwek
  • natka pietruszki
  • 100 ml majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
  2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
  3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
  4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
  5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami
Foto. Michał Olinowicz

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • masło klarowane do smażenia

Nadzienie:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • garść posiekanej mięty
  • truskawki

Przygotowanie:

  1. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki.
  2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
  3. Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę.
  4. Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół.

Smacznego!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.