Torty są odpowiednie na te większe i bardziej istotne okazje oraz na te mniejsze. Mają wielu sympatyków – część z nich lubi tradycyjne smaki, a część lubi eksperymentować. Dziś dla tej drugiej grupy nietypowe torty. Sprawdźcie przepisy.
Nietypowe torty to sposób na zjedzenie ciekawego deseru oraz zaimponowanie znajomym. Tradycyjne torty takie jak: czekoladowe, orzechowe, makowe wszyscy dobrze znamy i niekoniecznie możemy nimi kogoś zaskoczyć. Jednak sprawdźcie trzy pomysły na nietypowe torty.
Tort karmelowo – słonecznikowy
Biszkopt (upiec dwa):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka tortowa – dosypać do mąki ziemniaczanej do 1 niepełnej szklanki
Krem budyniowo-kajmakowy:
- 500 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej
Masa słonecznikowa:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g słonecznika
Dodatkowo:
- krem czekoladowy typu Nutella
Biszkopty: Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wmieszaj żółtka, naprzemiennie z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekrój biszkopt horyzontalnie na trzy części.
Krem budyniowo-kajmakowy: Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z masłem oraz masą kajmakową.
Masa słonecznikowa: Roztop masło z cukrem. Dodaj słonecznik i chwilę przesmaż, do lekkiego zbrązowienia ziaren słonecznika. Odstaw do przestygnięcia.
Składanie tortu: Na blat biszkoptowy wyłóż część słonecznika i kremu. Przykryj drugim biszkoptem i przełóż Nutellą. Umieść kolejny biszkopt, słonecznik oraz krem. Udekoruj brzegi kremem i dodatkowym słonecznikiem.
Tort marchewkowy
Ciasto marchewkowe:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże jajka
- 1 szklanka białego cukru
- 1/2 szklanki cukru Muscovado
- 3/4 szklanki oleju z pestek winogron (inny też może być)
- 3/4 szklanki maślanki o smaku pieczonego jabłka
- 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Waniliowy krem z mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 500 g serka twarogowego waniliowego
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do smaku
Ciasto marchewkowe: Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i maślankę. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj drobno posiekane orzechy oraz marchewkę. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C. ok. 50 minut.
Waniliowy krem z mascarpone: Wymieszaj serek mascarpone z twarożkiem waniliowym, ekstraktem oraz cukrem (łyżką, na jednolitą i odpowiednio dla Ciebie słodką masę).
Wykończenie: Po wystudzeniu przekrój ciasto w poprzek na 3 części. Przełóż kremem z serka mascarpone. Wierzch możesz dowolnie udekorować.
(Przepisy pochodzą ze strony wkrainiesmaku.pl)
ten słonecznikowy musze wypróbować