Do tej pory awokado było uważane za drogi i bardzo modny owoc wśród kucharzy i blogerów kulinarnych. Podawane na tostach lub wykorzystywane w fit przepisach było ulubionym owocem pokolenia Millenialsów. W tym roku przyszła pora, aby zastąpić je dobrze znanym nam ananasem.
Ananas w latach 70 uważany za rarytas, owoc dostępny tylko dla wybranych, dzisiaj wraca do łask. Obecnie jest najszybciej sprzedającym się owocem na rynku, a ceny potraw z jego wykorzystaniem idą w górę. Nie znamy jednak przyczyny tak szybkiego wzrostu na popularności, ale od zawsze wiadomo, że jest to bardzo zdrowy owoc. Oprócz dużej zawartości witaminy C jest również bogaty w błonnik pokarmowy i mangan. W przeciwieństwie do awokado, które jest bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze, ten nie zawiera żadnych. Jest bardzo słodki w smaku, a pełna szklanka tego owocu to zaledwie ok. 83 kcal.
Kostaryka – skąd pochodzi najwięcej transportowanych owoców do Europy zwiększyła produkcję o 10 procent. Analitycy z Wielkiej Brytanii, gdzie awokado było uznawane za najpopularniejszy owoc przewidują, że w najbliższym czasie to ananas zastąpi jego miejsce. W Polsce jest to popularny i bardzo lubiany owoc. Żeby zawitał on w waszej kuchni na dłużej podsyłam przepisy, które z łatwością możecie sami wykonać.
Sałatka owocowa
Składniki:
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 kalafior
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- płatki migdałowe
- sól i pieprz
Kalafior podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 3 min, a następnie odcedź i ostudź. Brzoskwinie i ananasy odsącz i pokrój w kostkę. Płatki zrumień na suchej patelni. Kalafior połącz z owocami, majonezem, pietruszką i dodaj przyprawy. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi.
Smoothie z ananasem
Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- woda do rozcieńczenia
Owoce obierz i pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, jeżeli napój będzie za gęsty to dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Najlepiej podawać schłodzone. Smacznego!