Ananas

Do tej pory awokado było uważane za drogi i bardzo modny owoc wśród kucharzy i blogerów kulinarnych. Podawane na tostach lub wykorzystywane w fit przepisach było ulubionym owocem pokolenia Millenialsów. W tym roku przyszła pora, aby zastąpić je dobrze znanym nam ananasem.

Ananas w latach 70 uważany za rarytas, owoc dostępny tylko dla wybranych, dzisiaj wraca do łask. Obecnie jest najszybciej sprzedającym się owocem na rynku, a ceny potraw z jego wykorzystaniem idą w górę. Nie znamy jednak przyczyny tak szybkiego wzrostu na popularności, ale od zawsze wiadomo, że jest to bardzo zdrowy owoc. Oprócz dużej zawartości witaminy C jest również bogaty w błonnik pokarmowy i mangan. W przeciwieństwie do awokado, które jest bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze, ten nie zawiera żadnych. Jest bardzo słodki w smaku, a pełna szklanka tego owocu to zaledwie ok. 83 kcal.

Kostaryka – skąd pochodzi najwięcej transportowanych owoców do Europy zwiększyła produkcję o 10 procent. Analitycy z Wielkiej Brytanii, gdzie awokado było uznawane za najpopularniejszy owoc przewidują, że w najbliższym czasie to ananas zastąpi jego miejsce. W Polsce jest to popularny i bardzo lubiany owoc. Żeby zawitał on w waszej kuchni na dłużej podsyłam przepisy, które z łatwością możecie sami wykonać.

Sałatka owocowa

Składniki:

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kalafior
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • płatki migdałowe
  • sól i pieprz

Kalafior podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 3 min, a następnie odcedź i ostudź. Brzoskwinie i ananasy odsącz i pokrój w kostkę. Płatki zrumień na suchej patelni. Kalafior połącz z owocami, majonezem, pietruszką i dodaj przyprawy. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi.

Smoothie z ananasem

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • woda do rozcieńczenia

Owoce obierz i pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, jeżeli napój będzie za gęsty to dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Najlepiej podawać schłodzone. Smacznego!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.