Wigilia rządzi się swoimi prawami – potrawy powinny być bezmięsne. Jednak po wielu latach tych samych dań czasami mamy ochotę na lekko zmienione menu. Sprawdźcie kilka wigilijnych przepisów w nowych odsłonach.
Pod względem kulinarnym Wigilia w wielu domach wygląda podobnie. Jeśli lubisz potrawy wigilijne, ale zarazem uwielbiasz kuchenne eksperymenty to polecamy te cztery przepisy. Pozwolą zachować klimat tych dań, a jednocześnie poznać dobrze nam znane smaki w innej odsłonie.
Makaron nadziewany rybą w galercie
Składniki:
makaron – muszle
ryba
jajko ugotowane na twardo
włoszczyzna
masło
pieczarki
natka pietruszki
dymka
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Następnie wstaw wywar – przyrządzamy go na włoszczyźnie. Po zagotowaniu wrzuć do garnka z wywarem rybę i pilnuj, aby czas jej gotowania nie przekroczył 12 minut. W tym czasie usmaż na patelni drobno pokrojone pieczarki. Po ugotowaniu wywaru odcedź go i wyjmij ryby. Porwij je na mniejsze kawałki i dodaj do wcześniej obsmażonych pieczarek oraz ugotowanego jajka i natki pietruszki. Taką masę należy doprawić i nadziać nią wcześniej ugotowane muszle. Ostatni etap to zalanie makaronu galeretą przygotowaną na bazie bulionu i żelatyny.
Karp w śmietanie według Ewy Wachowicz
Składniki:
karp
cebula
śmietanka – 30%
sól
mąka
masło do smażenia
Przygotowanie:
Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (można też od razu smażyć w naczyniu, które nadaje się do pieczenia), posypać pokrojoną w piórka cebulą i zalać słodką śmietaną. Przykryć i zapiec w piekarniku (20-25 minut, temp. 180-200 st. C).
Kompot z suszonych jabłek i anansa
Składniki:
jabłka
ananasy
cukier
goźdźiki
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Do 6 szklanek wody, dodaj cukier, goździki, skórkę cytryny i jabłka. Gotuj na wolnym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Wyjmij ananasy z zalewy, pokrój i dodaj wraz z zalewą do gotujących się składników. Po dodaniu ananasa gotuj ok. 2 minuty, odstaw i ochłódź.
Kutia ryżowa
Składniki:
ryż
miód
cynamon
sól
płatki migdałowe
cukier
suszone śliwki
rodzynki
masło
Przygotowanie:
Najpierw należy umyć śliwki i zalać je taką ilością wody, aby zakryła wszystkie owoce. Później odstawić na 1- 2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, zmiksować z miodem i cynamonem. Ryż należy ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, odcedzić na sicie. Gdy przestygnie, wymieszać go z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć do salaterki, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi.
U nas zawsze tradycja wygrywa