Wieczorne przekąski bardzo mocno wpływają na jakość naszego snu. Wszystko przez to jak oddziaływają na nasz mózg. Sprawdźcie, co jeść przed snem, aby jego wartość była wysoka.
Podczas wieczornego relaksu po całym dniu pracy i różnych aktywności często zdarza nam się podjadać. Oglądając serial, czytając książkę lub rozmawiając z najbliższymi nieraz zdarzy się sięgnąć po niezdrowe przekąski. A potem mamy problem z zaśnięciem. Mimo zmęczenia przewracamy się z boku na bok rozmyślając nad sensem życia.
Problemy z zaśnięciem mogą wynikać z tego, co jemy przed położeniem się do łóżka. Zerknijcie, jakie produkty zjedzone wieczorem sprawią, że zaśniecie jak dziecko.
Wiśnie
Już niedługo rozpocznie się sezon na wiśnie i będziemy mogli cieszyć się ich świeżym smakiem. Warto o nich pamiętać przed snem. Naukowcy odkryli, że wiśnie polepszają jakość snu, dzięki badaniom nad sokiem z owocu i jego wpływem na sportowców. Okazało się, że oprócz szybszej regeneracji jakość ich snu była lepsza niż zazwyczaj. W owocach wiśni, ale również jagód i borówek, zawarte są spore ilości melatoniny, czyli hormonu regulującego cykl dobowy. Wspierają leczenie bezsenności i pomagają unikać jet lagu.
Banany
Jedne z bardziej popularnych i lubianych przez Polaków owoców zjedzone przed snem sprawiają, że śpi się nam spokojnie. Wszystko dzięki węglowodanom, które działają usypiająco, magnez i potas zawarte w owocach rozluźniają spięte mięśnie, witamina B6 i tryptofan sprzyjają zrelaksowaniu i zapadaniu w sen.
Biały ryż
Badania wykazały, że wysoka zawartość węglowodanów w ryżu zjedzonym do godziny przed snem poprawia jego jakość. Za ten efekt odpowiada wzmożona produkcja neuroprzekaźnika – serotoniny zwanej przez niektórych hormonem szczęścia.
Hummus
Jedno z bardziej modnych dań. Wbrew pozorom nie jest tylko obiektem do instagramowych zdjęć, a naprawdę zdrowym i wartościowym posiłkiem. A do tego okazuje się, że główny składnik hummusu – ciecierzyca zawiera tryptofan, kwas foliowy i witaminę B6. Taki koktajl pomaga regulować cykl snu i czuwania, dostrajając zegar biologiczny. To z tryptofanu powstają wspomniane hormony snu i szczęścia, w czym udział bierze witamina B6.
Kiwi
Kiwi bogate jest w witaminę C. Ze względu na zawartą w niej serotoninę, tzw. hormon szczęścia, który wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Serotonina nie tylko ułatwia zasypianie, ale odpowiada m.in. za regulacje rytmu dobowego.
Indyk
Kolejne dobre źródło tryptofanu. Badania wykazały, że osoby spożywające na kolację posiłki bogate w ten aminokwas następnego dnia były mniej senne. Polepszyły się też ich zdolności poznawcze, prawdopodobnie w wyniku dobrze przespanej nocy. Na poprawę jakości snu wpływ ma też białko, którego w mięsie nie brakuje.
Kiszonki
Podczas procesu fermentacji powstaje GABA, naturalny neuroprzekaźnik występujący w naszym układzie nerwowym. Efektem jego działania jest rozluźnienie, uspokojenie i uczucie senności. W badaniach wykazano również jego działanie antystresowe i przeciwlękowe – zapewnia więc wszystko, co potrzebne, żeby dobrze się wyspać.
Szpinak
Szpinak bogaty jest w źródło magnezu, potasu i kwasu foliowego. Można zjeść go w sałatce, sparzyć, albo dodać do głównego dania. Najlepiej jeść go w formie surowej. Dzięki temu będziesz mieć dobry sen i mniej stresu.
Płatki owsiane
Kojarzone są bardziej ze śniadaniem, ale są dobrym pomysłem również na kolację. Dzięki temu, że zawierają dużo potasu, fosforu, magnezu i kwasu foliowego, a także są bogatym źródłem błonnika, zapewnią spokojny i długi sen.
Smacznego!