W przysłowiu „przez żołądek do serca” może kryć się sporo prawdy. I nie chodzi tu wyłącznie o uwodzenie łakomczuchów. W domowej spiżarni czai się mnóstwo składników – afrodyzjaków, które w wielu kulturach świata od wieków uważano za naturalnych sprzymierzeńców w sprawach miłosnych. Sprawdźcie mój przepis na udane walentynki. 

Czym są afrodyzjaki? Są to wszelkie środki rozbudzające pożądanie i pozwalające czerpać większa przyjemność ze wspólnych chwil uniesień. Poniżej znajdziecie propozycję wyjątkowej kolacji na walentynki. Oczywiście ze szczyptą miłości.

Na początek: Rozgrzewające białe wino z miodem

W tym zestawieniu za afrodyzjaki uchodzą zarówno miód jak i imbir. Zawarte w miodzie składniki wspierają układ krążenia przez wzmacnianie wydolności serca. Z kolei imbir już w starożytnych Chinach cieszył się uznaniem i znajdował zastosowanie zarówno w medycynie jak i kuchni. Pobudza ukrwienie, działa odświeżająco, a także … pomaga na bóle głowy.

Składniki:

  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 słodka pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 4 goździki
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Starannie wyczyść pomarańczę. Przekrój na pół. Połówkę wyciśnij do rondelka, a pozostałą cześć pokrój na plastry i również dodaj do rondla.

Wlej wino go rondelka następnie dodaj goździki imbir i gałkę muszkatołową. Całość podgrzej na średni, ogniu, ale nie dopuść do wrzenia!

Przestudź chwilę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przelej do kieliszków.

Danie główne: Penne z pesto bazyliowym.

I ponownie podwójna dawka afrodyzjaków. Tym razem w roli głównej bazylia, tak popularna w kuchni włoskiej (pewnie dlatego Włosi cieszą się opinią fantastycznych kochanków). Czosnek podobno był zakazany w tybetańskich zakonach, ze względu na działanie pobudzające. Z kolei starożytni Rzymianie z czosnku przyrządzali specjalny napój miłosny! Subtelnie zakamuflowany w potrawie może nie zniechęcić do pocałunków.

Makaron z pesto bazyliowym

Składniki na pesto bazyliowe: 

  • dwie doniczki ze świeżą bazylią
  • dwie garście mielonych migdałów, orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
  • około 100 ml oliwy
  • 50-80 g sera pecorino, parmezan lub correggio
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz do smaku

Składniki:

  • około 125-150 ml pesto
  • 400 g makaronu pszennego lub bezglutenowego
  • tarty parmezan lub wegański parmezan
  • listy bazylii do ozdoby

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać i umieścić w blenderze wraz z bazylią. Dolać oliwę i starty ser i miksować na jednolitą masę.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać zachowując około 125 ml wody. Makaron włożyć do garnka, dodać pesto, odrobinę pozostawionej wody i wymieszać bardzo dokładnie. Całość przełożyć na talerze i posypać startym serem.

Przepis pochodzi z bloga olgasmile.com

A na deser… sernik z bananami i czekoladą.

W tym przepisie opinią afrodyzjaków cieszą się zarówno banany jak i czekolada. Banany ze względu na zawarte w nich potas i witaminę B wpływają pozytywnie na libido. Czekolada podnosi poziom dopaminy w organizmie, która wywołuje w nas uczucie przyjemności i zadowolenia.

Składniki:

  • masło – 95 g
  • cukier puder – 220 g
  • jajko – 3 szt.
  • sól – szczypta
  • mąka pszenna – 120 g
  • kakao – 1 łyżeczka
  • twaróg sernikowy – 300 g
  • serek mascarpone – 300 g
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • banany – 500 g
  • czekolada deserowa – 125 g

Sposób przygotowania:

  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • groch lub kulki ceramiczne do pieczenia tart

Przygotowanie ciasta:

80 g masła pokroić w kostkę i połączyć z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Następnie dodać żółtko i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, należy dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wylepioną ciastem tortownicę trzeba nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.

Pieczenie spodu:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Po tym czasie trzeba usunąć papier i groch, a resztę ciasta należy włożyć do piekarnika na kolejne trzy minuty. Wyciągnąć i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. W tym momencie powinniśmy zmniejszyć temperaturę do 170°C.

Przygotowanie masy serowej:

Twaróg, serek mascarpone jajka, pozostały cukier puder, cukier wanilinowy należy wymieszać. Następnie obrać banany i pokroić je w kostkę i dodać do przygotowanej przez nas masy i dokładnie wymieszać. Masę należy wylać na podpieczony spód i piec całość przez kolejne 35 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut, później wyjąc i ostudzić.

Dekoracja:

Sernik wyjąć z formy. Następnie należy posiekać czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej z pozostałym masłem. Pozostawić do wystygnięcie i w tym czasie grubo posiekać banany. Cienką warstwę rozpuszczonej czekolady wylać na ciasto i posypać bananami.

Do dzieła!

Walentynki tuż tuż, trzeba się odpowiednio przygotować. Dla stworzenia nastroju warto pamiętać o świecach i odpowiedniej muzyce. A po takiej dawce jedzenia i afrodyzjaków wszystkim należy się odpoczynek. Zatem… najwyższa pora do łóżek!

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.