W przysłowiu „przez żołądek do serca” może kryć się sporo prawdy. I nie chodzi tu wyłącznie o uwodzenie łakomczuchów. W domowej spiżarni czai się mnóstwo składników – afrodyzjaków, które w wielu kulturach świata od wieków uważano za naturalnych sprzymierzeńców w sprawach miłosnych. Sprawdźcie mój przepis na udane walentynki.
Czym są afrodyzjaki? Są to wszelkie środki rozbudzające pożądanie i pozwalające czerpać większa przyjemność ze wspólnych chwil uniesień. Poniżej znajdziecie propozycję wyjątkowej kolacji na walentynki. Oczywiście ze szczyptą miłości.
Na początek: Rozgrzewające białe wino z miodem
W tym zestawieniu za afrodyzjaki uchodzą zarówno miód jak i imbir. Zawarte w miodzie składniki wspierają układ krążenia przez wzmacnianie wydolności serca. Z kolei imbir już w starożytnych Chinach cieszył się uznaniem i znajdował zastosowanie zarówno w medycynie jak i kuchni. Pobudza ukrwienie, działa odświeżająco, a także … pomaga na bóle głowy.
Składniki:
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 słodka pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- 4 goździki
- 3 plasterki świeżego imbiru
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Starannie wyczyść pomarańczę. Przekrój na pół. Połówkę wyciśnij do rondelka, a pozostałą cześć pokrój na plastry i również dodaj do rondla.
Wlej wino go rondelka następnie dodaj goździki imbir i gałkę muszkatołową. Całość podgrzej na średni, ogniu, ale nie dopuść do wrzenia!
Przestudź chwilę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przelej do kieliszków.
Danie główne: Penne z pesto bazyliowym.
I ponownie podwójna dawka afrodyzjaków. Tym razem w roli głównej bazylia, tak popularna w kuchni włoskiej (pewnie dlatego Włosi cieszą się opinią fantastycznych kochanków). Czosnek podobno był zakazany w tybetańskich zakonach, ze względu na działanie pobudzające. Z kolei starożytni Rzymianie z czosnku przyrządzali specjalny napój miłosny! Subtelnie zakamuflowany w potrawie może nie zniechęcić do pocałunków.
Makaron z pesto bazyliowym
Składniki na pesto bazyliowe:
- dwie doniczki ze świeżą bazylią
- dwie garście mielonych migdałów, orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
- około 100 ml oliwy
- 50-80 g sera pecorino, parmezan lub correggio
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz do smaku
Składniki:
- około 125-150 ml pesto
- 400 g makaronu pszennego lub bezglutenowego
- tarty parmezan lub wegański parmezan
- listy bazylii do ozdoby
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i umieścić w blenderze wraz z bazylią. Dolać oliwę i starty ser i miksować na jednolitą masę.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać zachowując około 125 ml wody. Makaron włożyć do garnka, dodać pesto, odrobinę pozostawionej wody i wymieszać bardzo dokładnie. Całość przełożyć na talerze i posypać startym serem.
Przepis pochodzi z bloga olgasmile.com
A na deser… sernik z bananami i czekoladą.
W tym przepisie opinią afrodyzjaków cieszą się zarówno banany jak i czekolada. Banany ze względu na zawarte w nich potas i witaminę B wpływają pozytywnie na libido. Czekolada podnosi poziom dopaminy w organizmie, która wywołuje w nas uczucie przyjemności i zadowolenia.
Składniki:
- masło – 95 g
- cukier puder – 220 g
- jajko – 3 szt.
- sól – szczypta
- mąka pszenna – 120 g
- kakao – 1 łyżeczka
- twaróg sernikowy – 300 g
- serek mascarpone – 300 g
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- banany – 500 g
- czekolada deserowa – 125 g
Sposób przygotowania:
- papier do pieczenia
- tortownicę o średnicy 26 cm
- groch lub kulki ceramiczne do pieczenia tart
Przygotowanie ciasta:
80 g masła pokroić w kostkę i połączyć z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Następnie dodać żółtko i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, należy dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wylepioną ciastem tortownicę trzeba nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.
Pieczenie spodu:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Po tym czasie trzeba usunąć papier i groch, a resztę ciasta należy włożyć do piekarnika na kolejne trzy minuty. Wyciągnąć i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. W tym momencie powinniśmy zmniejszyć temperaturę do 170°C.
Przygotowanie masy serowej:
Twaróg, serek mascarpone jajka, pozostały cukier puder, cukier wanilinowy należy wymieszać. Następnie obrać banany i pokroić je w kostkę i dodać do przygotowanej przez nas masy i dokładnie wymieszać. Masę należy wylać na podpieczony spód i piec całość przez kolejne 35 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut, później wyjąc i ostudzić.
Dekoracja:
Sernik wyjąć z formy. Następnie należy posiekać czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej z pozostałym masłem. Pozostawić do wystygnięcie i w tym czasie grubo posiekać banany. Cienką warstwę rozpuszczonej czekolady wylać na ciasto i posypać bananami.
Do dzieła!
Walentynki tuż tuż, trzeba się odpowiednio przygotować. Dla stworzenia nastroju warto pamiętać o świecach i odpowiedniej muzyce. A po takiej dawce jedzenia i afrodyzjaków wszystkim należy się odpoczynek. Zatem… najwyższa pora do łóżek!
Ten sernik <3