Dla wielu z nas, weekend to jedyny czas w tygodniu, kiedy nie jemy w pośpiechu i możemy na spokojnie upichcić coś pysznego dla domowników. Jedną z problematycznych kwestii związanych z przygotowaniem obiadu dla rodziny jest przyrządzenie dań, które posmakują każdemu. Warto więc zadbać o różnorodność serwowanych posiłków, by nikt nie został głodny. Co ugotować? Podpowiadamy!

 

Z rodziną przy stole

Obowiązkowe pozycje w niedzielnym menu to tradycyjny rosół i mielony z ziemniakami. Jednak, aby uniknąć kulinarnej rutyny, warto odrobinę poeksperymentować w kuchni i urozmaicić weekendowe spotkania z rodziną przy stole o nowe przepisy. Na obiad  z powodzeniem można podać roladkę z kurczaka z boczkiem, zapiekane tortille ze schabem oraz indyka z szynką w sosie z rozmarynu. Te dania z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Sprawdź, jak je przygotować.

Zapiekane tortille ze schabem (czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • Schab z wędzarni (np. od JBB Bałdyga)
  • Tortilla – 2 sztuki
  • Sos pomidorowy
  • Czerwona cebula
  • Czerwona, żółta i zielona papryka
  • Starty żółty ser

 

Sposób przygotowania:

Papryki pokrój na małe kawałki, a czerwoną cebulę w plasterki. Na plackach tortilli rozsmaruj sos pomidorowy. Posyp żółtym serem, na to ułóż plasterki schabu, kawałki kolorowych papryk oraz plasterki czerwonej cebuli. Całość zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch polej sosem pomidorowym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Roladka z kurczaka z boczkiem (czas przygotowania: 20 min)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • Około 6 podłużnych plastrów boczku (np. od JBB Bałdyga)
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pierś z kurczaka na plasterkach boczku, a na środek piersi daj suszone pomidory, listki bazylii i zwiń. Piecz przez ok. 20 minut w 200°C.

Indyk z szynką w sosie z rozmarynu (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • Szynka Biebrzówka od JBB Bałdyga
  • Polędwiczki z piersi indyka
  • Ser żółty w plastrach
  • 200 gram tartego żółtego sera
  • Szklanka śmietany 30%
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Cebula
  • Sól i świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak, aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Do środka indyka włóż plastry szynki Biebrzówki od JBB Bałdyga i sera żółtego. Piersi z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego. Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.