Śniadania dla bezglutenowców  

Dieta bezglutenowa jest prostsza niż się wydaje, a jej wprowadzenie nie musi być problemem. Ulubione śniadaniowe przysmaki można przygotować dobierając alternatywę dla uczulających zbóż. Dzięki rosnącej popularności takich produktów możemy je z łatwością kupić w większości sklepów. Sprawdź, jak odczarować z pozoru trudne, bezglutenowe początki dnia.

 

Dieta bez glutenu, czyli jaka?

Gluten jest mieszanką białek gluteliny i gliadyny, które znajdują się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Choć gluten pochodzi z roślin, znajdziemy go również w takich produktach, po których nie spodziewalibyśmy się jego obecności, np. wędlinach. Dlatego wprowadzanie diety bezglutenowej wiąże się z pożegnaniem się z przysmakami zbożowymi, mięsami w panierce, wędlinami zawierającymi gluten, czy napojami z dodatkiem słodu jęczmiennego. Czym zastąpić ulubione składniki?

Jajka po benedyktyńsku na toście z szynką

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 kromki chleba bezglutenowego
  • 6 plastrów Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek do posmarowania tostów
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z octem, chleb posmaruj oliwą z oliwek. Na wierzch połóż plastry szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol. Podpiecz w piekarniku około 2 minuty w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czas przygotować jajka – wbij je do osobnych miseczek, zagotuj wodę w rondlu, a następnie dodaj 1 łyżkę octu i szczyptę soli, zamieszaj łyżeką robiąc wir. Kiedy woda będzie wprowadzona w ruch należy szybko wlać pierwsze jajko do gotującej cieczy i gotować przez około 2 minuty aż całe białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Gdy szynka się zarumieni, wyjmij całość z piekarnika, posyp rukolą i połóż gorące jajka z wody. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Hiszpański omlet

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • oliwa z oliwek
  • Kiełbaski z fileta kurczaka marki Konspol
  • 1 cebula
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez, natkę pietruszki i pieprz, a następnie odstaw na bok. Pokrój kiełbaski, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż ją. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wlej wcześniej przygotowana masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu przez 2 minuty. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Zapiekane kanapki z szynką i rukolą

Składniki:

  • 4 kromki bezglutenowego chleba tostowego
  • garść rukoli
  • 4 plasterki bezglutenowej Szynki z indyka marki Konspol
  • 1 pomidor
  • 4 plasterki sera
  • masło czosnkowe

Przygotowanie:

Kromki chleba posmaruj masłem czosnkowym, na dwóch z nich ułóż 2 plasterki sera, Szynkę bezglutenową z indyka marki Konspol, rukolę i 2 plastry sera. Całość przykryj pozostałymi 2 kromkami i włóż do opiekacza na 3 minuty.

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.