sprytne triki na Wielkanoc

Do Wielkanocy zostało już tylko kilka dni. Powoli zaczyna ogarniać nas świąteczne szaleństwo, przygotowania ruszyły pełną parą. Warto jednak wziąć parę głębszych oddechów i zastosować sprytne triki, dzięki którym praca pójdzie szybko i przyjemnie.

Wielkanoc to czas, który możemy spędzić z rodziną, odpocząć zregenerować siły. Jednak często doprowadzamy do tego, że parę dni przed świętami narzucamy sobie szybkie tempo i wywieramy na sobie presję. Warto pamiętać, że najważniejsze podczas tego czasu będzie spędzenie kilku dni razem. Jednak chcemy także, aby święta zachowały swój klimat, dlatego sprawdźcie sprytne triki prosto od Ewy Wachowicz.

Pisanki

Pisanki to element charakterystyczny tych świąt. W sklepach możemy znaleźć wiele kolorowych barwników. Jednak lepiej skorzystać z naturalnych sposobów zabarwiania jajek. Sztuczne barwniki po pierwsze nie są dobre dla naszego zdrowia, a po drugie przez nie często na jajkach robią się nieestetyczne zacieki. Naturalnym sposobem na zabarwienie jajek jest utopienie ich wywarze z łupin cebuli.

Sałatka jarzynowa świeża na dłużej 

Sałatka warzywna to także charakterystyczny element świąt Wielkanocnych. Możemy się nią cieszyć i zajadać przez kilka dni. Jednak, aby była świeża na dłużej warto zrezygnować z dodawania do niej jabłek.

Wędliny

Mięsne produkty to część wyposażenia świątecznego koszyczka. Jeśli nie macie czasu lub chcecie zaoszczędzić swoje siły nie musicie wędzić ich samodzielnie. Trzeba jedynie wybrać odpowiedni sklep, aby je zakupić. Warto rozejrzeć się za lokalnymi dostawcami, wtedy będziemy mieli pewność, że są to dobrej jakości mięsa.

Chrzan 

To doskonały dodatek do świątecznych potraw. Jednak ucieranie go często kończy się łzami. Aby tego uniknąć dobrze robić to przy otwartym oknie. Sztuczny przeciąg sprawi, że substancje drażniące oczy ulotnią się z pomieszczenia.

Babka wielkanocna

To obok sałatki jarzynowej, pisanek i jajecznych potraw kolejny charakterystyczny element tych wiosennych świąt. Aby zaoszczędzić sobie czasu i nie piec ciasta drożdżowego kilkukrotnie warto opanować triki, dzięki którym ciasto nie opadnie. Po pierwsze składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej, zbyt zimne ciasto uniemożliwia odpowiednie wyrośniecie. Po drugie, gdy ciasto jest już upieczone należy wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i odczekać kilkanaście minut. Po tym czasie można spokojnie wyjąć ciasto i nie martwić się, że opadnie.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.