
Czekolada, słodycze, ciasta i inne słodkości to one będę przez 10 dni królować w Łodzi. Święto Czekolady to wyjątkowy festiwal kulinarny, w którym weźmie udział 27 łódzkich restauracji i kawiarni.
Święto Czekolady to wyjątkowy festiwal kulinarny, który w całości poświęcony jest kreatywnym deserom i słodkościom. Potrwa dziesięć dni. Startuje już dzisiaj, czyli 6 kwietnia, a zakończenie zaplanowano na 15 kwietnia.
W tegorocznej edycji Święta Czekolady weźmie udział 27 łódzkich restauracji i kawiarni. W każdej z nich przez cały czas trwania festiwalu czekały będą wspaniałe słodkości przygotowane pod hasłem Czekoladowy Deser na Wiosnę, które było inspiracją dla szefów kuchni i cukierników. Wśród propozycji pojawiły się zarówno złożone, kreatywne desery, nowoczesne, pyszne i piękne monoporcje, jak i wspaniałe domowe ciasta z ciekawymi dodatkami.
Podczas Święta Czekolady będzie można spróbować wielu ciekawych deserów m.in lody rabarbarowe z kremem z młodej marchewki, kamienie z białej czekolady, wegański biszkopt czekoladowy, nasączony kawą żołędziową, oblany czekoladową krówką z chałwowymi pralinkami słonecznikowymi i wędzoną solą i wiele wiele innych smacznych dań. Jednak to nie wszystko co przygotowali organizatorzy na to wydarzenie. Jedna z cukierni przygotowała warsztaty dla miłośników cukiernictwa i słodkości. Pierwszy będzie poświęcony w całości pracy z czekoladą i odbędzie się w środę 11 kwietnia. Drugie szkolenie (13 kwietnia) skupi się na temacie monoporcji, czyli innowacyjnych deserów, które w ostatnim czasie zyskują na popularności.
Organizatorem Święta Czekolady jest też Łódzkie Centrum Wydarzeń.
(Źródło: PAP)