28 maja wypada Światowy Dzień Hamburgera. W Stanach Zjednoczonych ma on status dania domowego i całą rzeszę fanów. W Polsce także ich nie brakuje. Sprawdźcie przepis na hamburgera według Magdy Gessler i świętujcie dziś z nami.  

Dziś Dzień Hamburgera i aż żal byłoby nie uczcić takiej okazji. Hamburger to nazwa, która pochodzi od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego hamburger steak, wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec. Pierwsze danie tego typu powstało w 1836 roku. Mistrzami w zjadaniu hamburgerów są Amerykanie, spożywają je mniej więcej trzy razy w tygodniu, co daje 14 milionów kanapek rocznie. Mimo tego że w Stanach zjada się ich najwięcej to hamburger został wymyślony w Hamburgu, a nie w USA.

Jednak przejdźmy do tego, co naprawdę istotne, czyli do przepisu na hamburgera według Magdy Gessler.

Składniki:

  • pół kilo wołowiny (najlepiej zmielić ją własnoręcznie w domu)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 2 łyżki sosu chili
  • prażona cebulka
  • 4 plastry sera (najlepiej cheddar)
  • 4 bułki
  • pieprz, szczypta suszonego imbiru
  • sałata, pomidory, cebula
  • ketchup, majonez, musztarda

Przygotowanie:

Mięso zmielić. Posiekanką cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester wymieszać, dodać zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiać mięso na gładką masę. Dodać prażoną cebulkę. Uformować 4 burgery. Grillować lub obsmażać na patelni około 5-6 minut z każdej strony (lub w zależności od upodobań). Pod koniec grillowania położyć na kotletach po plastrze sera.

Bułki opiec tak, żeby były ciepłe i chrupiące. Posmarować majonezem. Na spodzie ułożyć sałate, na niej kotlet. Posmarować musztardą i ketchupem. Na to układać dodatki – pomidory i cebulę. Przykryć wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem.

Amerykańskie hamburgery podawać z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.

Możecie już świętować, smacznego!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.