Jeżeli jesteście ciekawi nowych smaków i ciągle poszukujecie nietypowych połączeń w kuchni – najnowszy trend powinien was zainteresować. Sushitilla jest teraz modnym smakołykiem. Sprawdźcie, jak przygotować tę potrawę.
Sushi to bardzo modne danie, które zagościło już w naszych domach. Jemy go zarówno na mieście jak i próbujemy własnych sił w kuchni i przyrządzamy sushi w domowych warunkach. Jednak każdy, kto próbował wykonać to zadanie przyzna, że nie jest to taka łatwa sprawa. Wymaga sprawności w kuchni oraz trzeba poświęcić na to dosyć dużo czasu. Jednak w gastronomii pojawiła się interesująca alternatywa.
Jednym z najnowszych trendów jest łączenie dwóch dań w jedno, które tworzą dzięki temu nowe, niecodzienne kombinacje smaków. Sushitilla to alternatywa dla klasycznego japońskiego przysmaku, czyli sushi w tortilli. Przygotowanie tego dania nie wymaga użycia ryżu ani glonów. Szukanie nowych połączeń smakowych to gratka dla fanów gotowania. A połączenie tych dwóch dań w jedno może dostarczyć nam niecodziennych wrażeń kulinarnych.
Poniżej znajdziecie trzy propozycje na sushitillę.
Łososiowa sushitilla
Tradycyjne połączenie łososia i kremowego serka jest już nam dobrze znane, całość zawinięta jednak w tortillę o smaku curry będzie nie tylko treściwszym posiłkiem, ale również nada potrawie wyrazistego smaku.
Składniki:
- Tortilla o smaku curry
- Kremowy serek
- Wędzony łosoś
- Szczypiorek
- Ogórek zielony
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy kremowym serkiem. Na środku kładziemy plastry łososia, pokrojonego w słupki ogórka i źdźbła szczypiorku. Zawijamy całość i kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm.
Sushitilla z tuńczykiem
Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb na świecie. Jest niskokaloryczny i zawiera wiele białka i składników odżywczych korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc włączyć go do naszego menu.
Składniki:
- Tortilla o smaku curry
- Kremowy serek
- Ogórek konserwowy
- Pomidor
- Surowy tuńczyk
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy serkiem. Ogórka i pomidora pozbawiamy gniazda nasiennego (mokrej części) i kroimy w słupki. Tuńczyka kroimy w paski. Wszystkie składniki układamy na środku tortilli i zawijamy. Kroimy w plastry grubości ok. 3 cm.
Sushitilla w formie hand roll
Jeśli nie lubimy jeść za pomocą pałeczek, to polecamy przygotowanie sushitilli w formie hand rolla. Dodatkowo jeśli nie przepadamy za tradycyjnym sushi, za to lubimy ryby, to polecamy innowacyjną wersję sushitilli.
Składniki:
- Tortilla pszenna
- Czerwona kapusta
- Awokado
- Kukurydza
- Surowy tuńczyk
- Szczypiorek
- Sezam
- Limonka
Przygotowanie:
Tuńczyka lekko podsmażamy (na tyle, aby pozostawić w środku pas surowej ryby). Obtaczamy w sezamie i kroimy na plasterki. Na tortilli układamy poszatkowaną kapustę, pokrojone awokado, kukurydzę i tuńczyka. Posypujemy szczypiorkiem. Całość skrapiamy limonką i zawijamy.
Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z marką Sandra