Sushitilla z tuńczykiem

Jeżeli jesteście ciekawi nowych smaków i ciągle poszukujecie nietypowych połączeń w kuchni – najnowszy trend powinien was zainteresować. Sushitilla jest teraz modnym smakołykiem. Sprawdźcie, jak przygotować tę potrawę.

Sushi to bardzo modne danie, które zagościło już w naszych domach. Jemy go zarówno na mieście jak i próbujemy własnych sił w kuchni i przyrządzamy sushi w domowych warunkach. Jednak każdy, kto próbował wykonać to zadanie przyzna, że nie jest to taka łatwa sprawa. Wymaga sprawności w kuchni oraz trzeba poświęcić na to dosyć dużo czasu. Jednak w gastronomii pojawiła się interesująca alternatywa.

Jednym z najnowszych trendów jest łączenie dwóch dań w jedno, które tworzą dzięki temu nowe, niecodzienne kombinacje smaków. Sushitilla to alternatywa dla klasycznego japońskiego przysmaku, czyli sushi w tortilli. Przygotowanie tego dania nie wymaga użycia ryżu ani glonów.  Szukanie nowych połączeń smakowych to gratka dla fanów gotowania. A połączenie tych dwóch dań w jedno może dostarczyć nam niecodziennych wrażeń kulinarnych.

Poniżej znajdziecie trzy propozycje na sushitillę.

Łososiowa sushitilla

Tradycyjne połączenie łososia i kremowego serka jest już nam dobrze znane, całość zawinięta jednak w tortillę o smaku curry będzie nie tylko treściwszym posiłkiem, ale również nada potrawie wyrazistego smaku.

Składniki:

  • Tortilla o smaku curry
  • Kremowy serek
  • Wędzony łosoś
  • Szczypiorek
  • Ogórek zielony

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy kremowym serkiem. Na środku kładziemy plastry łososia, pokrojonego w słupki ogórka i źdźbła szczypiorku. Zawijamy całość i kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm.

Sushitilla z tuńczykiem

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb na świecie. Jest niskokaloryczny i zawiera wiele białka i składników odżywczych korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc włączyć go do naszego menu.

Składniki:

  • Tortilla o smaku curry
  • Kremowy serek
  • Ogórek konserwowy
  • Pomidor
  • Surowy tuńczyk

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy serkiem. Ogórka i pomidora pozbawiamy gniazda nasiennego (mokrej części) i kroimy w słupki. Tuńczyka kroimy w paski. Wszystkie składniki układamy na środku tortilli i zawijamy. Kroimy w plastry grubości ok. 3 cm.

Sushitilla w formie hand roll

Jeśli nie lubimy jeść za pomocą pałeczek, to polecamy przygotowanie sushitilli w formie hand rolla. Dodatkowo jeśli nie przepadamy za tradycyjnym sushi, za to lubimy ryby, to polecamy innowacyjną wersję sushitilli.

Składniki:

  • Tortilla pszenna
  • Czerwona kapusta
  • Awokado
  • Kukurydza
  • Surowy tuńczyk
  • Szczypiorek
  • Sezam
  • Limonka

Przygotowanie:

Tuńczyka lekko podsmażamy (na tyle, aby pozostawić w środku pas surowej ryby). Obtaczamy w sezamie i kroimy na plasterki. Na tortilli układamy poszatkowaną kapustę, pokrojone awokado, kukurydzę i tuńczyka. Posypujemy szczypiorkiem. Całość skrapiamy limonką i zawijamy.

Smacznego!

 

Materiał powstał we współpracy z marką Sandra

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.