
Wraz z nowym rokiem przychodzą nowe trendy i postanowienia. Chcemy być fit, dbać o swoje zdrowie i wygląd. Poczuć się lepiej we własnym ciele. Pytanie brzmi, co nam w tym pomoże i co nowego będziemy mogli wykorzystać w naszej przygodzie kulinarnej? Oto parę przykładów superfoods, które zawładną naszą kuchnią i urozmaicą przygodę z gotowaniem.
ASHWAGANDHA
Lepsza oraz słodsza wersja ukochanego przez wielu kakao. Wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej, wzmacnia odporność, uspokaja i pomaga w zasypianiu. Doskonale nadaje się do ciast, napojów i smoothies.
KAWA Z GRZYBAMI
Niemożliwe połączenie? A jednak! Kawa na bazie grzybów chaba ma ogromne właściwości dla naszego zdrowia i może przypaść do gustu nie tylko jej wielbicielom. Grzyby wspomagają produkcję szarych komórek i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dzięki temu połączeniu, tradycyjna kawa może odejść w zapomnienie.
JAGODY MAQUI
W tym roku popularne jagody goij zostaną zastąpione jagodami maqui. Mają przeciwzapalne i odchudzające działanie. Ich spożywanie przyspiesza trawienie, poprawia nasz metabolizm oraz reguluje poziom cukru we krwi.
BAOBAB
Superfood, który poprawi nasz wygląd, to nic innego tylko baobab. Roślina bogata jest w witaminy A, C, D, E i F oraz kwasy tłuszczowe. Dzięki nim, nasza cera będzie gładka, elastyczna oraz dłużej pozostanie piękna i młoda, a o zmarszczkach możemy zapomnieć!
Nie pozostaje nic innego jak ruszać do gotowania i stać się masterchefem we własnej kuchni. Próbować nowych składników i odkrywać ich liczne walory. Czeka na Was niesamowita przygoda! SMACZNEGO!
O Baobab