
Liście kalafiora najczęściej lądują w koszu na śmieci. A szkoda, ponieważ w kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdźcie.
Doceniliśmy kalafiora jako warzywo. Odnaleźliśmy kilka ciekawych sposobów na jego spożytkowanie w kuchni. Jednak zazwyczaj gotujemy tylko różyczki warzywa, a liście kalafiora wyrzucamy do kosza. To błąd, w tym na pozór zbędnym elemencie możemy odnaleźć wiele właściwości odżywczych, a przede wszystkim sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit i chroni nas przed zaparciami. Sprawdźcie, w jaki sposób można je wykorzystać w kuchni.
Liście kalafiora mogą posłużyć jako podstawa zupy-krem. Wystarczy dodać ulubione warzywa i przyprawy. Można dorzucić śmietany. Jeżeli całość zmiksujemy lub użyjemy blendera, otrzymamy pyszną i zdrową bombę witaminową w formie zupy krem.
Można wykorzystać je także do przyrządzenia zdrowego dodatku do obiadu. Świetnie smakują podsmażone na maśle. Wystarczy je ugotować, osuszyć, posiekać i wrzucić na patelnię.
Jeżeli lubicie chipsy, ale unikacie, ponieważ nie są zdrową przekąską to możecie wykonać samodzielnie chipsy, które będą zdrowe i smaczne. Liście kalafiora należy skropić olejem, dodać ulubione przyprawy i wstawić do piekarnika nagrzanego na ok. 200 stopni. Liście należy piec przez ok 10 minut. Po takim czasie osiągną odpowiedni stopień chrupkości.
W związku z tym, że sezon grillowy rozwinął się ciekawym pomysłem wydaje się zgrillowanie liści. To interesująca alternatywa dla kiełbas i mięs, które najczęściej goszczą na ruszcie. Aby danie było smaczne warto umieścić liście w sosie sojowym. I tak przygotowane warzywo położyć na rozgrzanym ruszcie grilla.
Liście kalafiora można wykorzystać także zamiast kapusty, do zawijania gołąbków. W ten sposób to tradycyjne danie uzyska nieco inny smak i odświeży dobrze znaną nam potrawę.
A czy Wy używacie w Waszych kuchniach liścia kalafiora?