Niektóre produkty, dzięki przechowywaniu w lodówce na dłużej zachowują swoją świeżość. Jednak nie tyczy się to wszystkich produktów. Jeśli masz tendencję do chowania wielu rzeczy do lodówki, sprawdź, czego absolutnie nie wolno w niej przechowywać.
W naszej świadomości ukuło się przekonanie, że to co schowane w lodówce zachowuje swoją świeżość na dłużej. Oczywiście część produktów tego wymaga. Jednak część po umieszczeniu w lodówce psuje się, traci swoje właściwości, a nawet może doprowadzić do zatrucia. Zobaczcie listę produktów, których nie wolno przechowywać w lodówce.
Twardy ser żółty
Jeśli nie chcesz popsuć smaku sera – wyjmij go z lodówki. To sery, które dojrzewały, co najmniej 6 miesięcy nie wymagają już chłodzenia, a w lodówce stają się twarde i nie nadają się do użytku.
Banany
Jeśli kiedykolwiek próbowałaś, prawdopodobnie wiesz, co się stanie, jeśli schowasz te owoce w lodówce – skórka stanie się brązowa i śliska, a banan będzie do wyrzucenia. Dzieje się tak, ponieważ zimno hamuje naturalne enzymy w bananie umożliwiające ich dojrzewanie, rozpoczynają się więc procesy gnilne.
Świeża bazylia
Chłód szkodzi bazylii. Roślina w niej schowana będzie więdła dwa razy szybciej, niż normalnie, straci swój zapach i smak.
Ogórki
Nie musisz trzymać ich w szufladzie na warzywa w lodówce. Ogórki przechowują się lepiej nawet na blacie. Lodówka może uszkodzić skórę ogórka.
Czosnek
Intuicja podpowiada, że umieszczenie główki w czosnku w lodówce pozwala zachować ją na dłużej. Błąd! Umieszczenie czosnku w lodówce powoduje jego wyrastanie. Czosnek może też stać się spleśniały, gumowaty i mniej aromatyczny.
Świeże zioła
Chłodzenie ziół jest absolutnie niewłaściwym sposobem ich przechowywania. Lepiej wstawić je do szklanki czy dzbanka z wodą, jak bukiet kwiatów. W ten sposób utrzymają optymalną świeżość.
Miód
Miód to jeden z produktów, który można przechowywać bardzo długo… chyba że wstawisz go do lodówki. Chłód uruchamia proces krystalizacji cukru, który utwardza miód i uniemożliwia jego użycie.
Oliwa
Oliwa przechowywana w lodówce, będzie twardnieć i kondensować się. Po jakimś czasie stanie się nieprzydatna do użycia. Lepiej trzymać ja na zewnątrz.
Owoce z pestkami
Wkładanie tych owoców do lodówki zatrzymuje proces ich dojrzewania i powoduje, że uruchamiają się procesy gnilne. Dodatkowo zimno zabija niektóre ich składniki odżywcze – takie jak przeciwutleniacze czy witaminy.
Bataty
Nie ma powodu, aby przechowywać bataty w lodówce. W szafce czy spiżarni, nawet w temperaturze pokojowej wytrzymają nawet dłużej niż ziemniaki. Dodatkowo, zimne otoczenie lodówki może zmieniać ściany komórkowe batatów, co znacznie wydłuża ich czas gotowania.
Cebula
Całe cebule wymagają dostępu powietrza i nie powinny być chłodzone. W przeciwnym razie stają się spleśniałe i miękkie. Jeśli je obierzemy można schować je w lodówce, ale tylko w szczelnie zamkniętym pojemniku. Inaczej wszystkie nasze produkty „przejdą” zapachem cebuli.
(Źródło: www.thedailymeal.com)
wiele rzeczy jest szokujacych, jak np to ze cytryna traci wartosc jak do herbaty ją dajemy bo najlepiej to do wody… albo zeby ogorka nie jest z pomidorem razem
no jaja to ponoć lepiej w lodówce trzymać 😉
ale że ser nie w lodówce? to są jaja… nie wiedzialam