foodpairing

Piwo do posiłku nie musi kojarzyć się tylko z grillami. Może to być ważny i atrakcyjny element posiłku. Sztuka polega na tym, aby dobrać odpowiedni trunek do serwowanego dania. Sprawdź podstawowe zasady doboru trunków.

Smakowe połączenia czyli foodpairing

Najprościej mówiąc, foodpairing to sztuka łączenia smaków, oparta na zasadzie, według której poszczególne produkty spożywcze dobrane są według cech wspólnych.

Historia foodpairingu zaczęła się w latach 90-tych poprzedniego stulecia i miała ogromny wpływ na kształtowanie się nauki o kombinacjach smaków. Kucharzem, który zapoczątkował trend foodpairingu był Heston Blumenthal. Wtedy to właśnie zaczął szukać nowych smaków dodając np. kawior do czekolady, w ten sposób wzmacniając jej smak i łagodząc słodycz. Z czasem postanowił odnaleźć inne słone dodatki, które spełnią tę rolę równie dobrze. W ten sposób narodził się foodpairing, który możemy stosować także w łączeniu potraw np. z winem czy herbatą. Szczególnych doznań dostarcza umiejętne połączenie potrawy z piwem.

Piwne zasady foodpairingu, którymi warto się kierować

Piwo pasuje do każdego posiłku. Sekretem jest właściwe połączenie z potrawą. Dobierając je do dania, możemy przede wszystkim kierować się naszymi własnymi preferencjami smakowymi. Warto jednak pamiętać o czterech zasadach:

  • Zasada harmonii – dobieramy takie same smaki potrawy i piwa – słodkie dania ze słodkimi piwami, goryczkowe z goryczkowymi.
  • Zasada kontrastu – czyli słodkie, pełne piwo do pikantnej lub kwaśnej potrawy. Posługujemy się dysonansami, łamaniem smaków.
  • Zasada warstw – zestawiamy ze sobą smak i aromat, łączymy wszystkie akordy piwa wraz ze wszystkimi cechami potrawy tak, żeby mogły się rozwinąć i zwiększyć doznania smakowe.
  • Zasada zaskoczenia – dobieramy taką nutę smakową piwa, która teoretycznie może nie pasować do danego dania, ale będzie się idealnie sprawdzać w praktyce.
Dobór piwa do potraw

Piwo to idealny towarzysz dań mięsnych, choć nie tylko. Goryczka w nim zawarta odświeża powierzchnię języka pomiędzy kolejnymi kęsami, pozwalając nam cieszyć się smakiem potrawy wciąż na nowo.

  • Klasyczny lager serwowany prosto z lodówki jest doskonałym uzupełnieniem steków, dziczyzny, gęsiny, tatara, surowych warzyw oraz doskonale komponuje się z potrawami z grilla.
  • Pilzner pasuje do owoców morza, ryb, ziemniaków, orzechów, serów, a w szczególności camemberta.
  • Piwo pszeniczne idealnie pasuje do wieprzowiny i świeżych owoców.
  • Koźlak doskonale komponuje się z wołowiną, wieprzowiną, knedlami, makaronem, plackami, jak również z owocami.
  • Porter serwujemy do wędzonych serów i szynki, gruszek, gorzkiej czekolady, winogron i dojrzewających serów.
  • Piwa owocowe są dobrym dodatkiem do owoców morza, dziczyzny, cielęciny, drobiu, deserów orzechowych, kruchego ciasta, bakalii i świeżych owoców.

Smacznego i na zdrowie!

(Źródło: onet.pl)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię