parzenie herbaty

Herbata to jeden z ulubionych napoi Polaków. Pijemy jej coraz częściej i coraz częściej eksperymentujemy ze smakami. Jednak okazuje się, że popełniamy błędy przy jej parzeniu. Aby herbata uwolniła swoje zdrowotne właściwości, należy ją odpowiednio zaparzyć. Sprawdź, jak to zrobić.

Herbatę pijemy coraz częściej, jednak nie wszyscy potrafimy ten napar parzyć. Najczęściej popełnianym błędem jest niewłaściwy czas parzenia herbaty. Napój parzony za krótko, co prawda może mieć intensywny kolor w filiżance, ale nie uzyska pełni smaku. Z kolei ten parzony za długo, może mieć zbyt gorzki, mocny lub cierpki smak. Eksperci podkreślają, że czarna herbata powinna być parzona od 3 do 5 minut i w tym czasie należy delikatnie ją mieszać, tak aby woda dokładnie opłukała wszystkie listki. Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z tą sypaną, czy zamkniętą w torebce lub stożku, kluczowe jest także to, żeby surowiec był jak najwyższej jakości.

Herbaciarze przekonują, że herbata jest nie tylko smaczna, lecz przede wszystkim zdrowa. Jednak, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze, należy nauczyć się parzyć ją zupełnie od nowa. Trzeba zrobić wszystko, aby uwolnić drzemiące w herbacie antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Pomagają też w leczeniu cukrzycy i zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera. Niezależnie od wyboru herbaty musimy pamiętać, że jest to produkt, który pochodzi z jednego krzewu – Camellia Sinensis. Herbaty czarne, zielone i białe różnią się wyłącznie procesem przetworzenia, w związku z tym w każdej z tych herbat znajdziemy polifenole odpowiadające za zdrowotny aspekt herbaty – tłumaczy Michał Oszczyk menedżer Centrum Szkoleniowego Herbata i Kawa w Warszawie.

Zdaniem ekspertów nieprawdą jest to, że herbata w połączeniu z owocem będzie miała wyższą jakość niż herbata z dodatkiem aromatu owocowego. Herbata podczas procesu produkcji jest wysuszona do 2–3 proc. wilgotności. Jeżeli dodamy tam kawałki owoców i zamkniemy to w hermetycznym opakowaniu, to oddadzą one wilgoć, niszcząc wysuszone listki herbaty. Jeśli natomiast do czarnej herbaty dodamy olejki aromatyczne, to nie wpłyną one negatywnie na herbaciany surowiec, a jednocześnie dodadzą wyjątkowego aromatu danego owocu –wyjaśnia Michał Oszczyk.

(Źródło: info.newseria.pl)

2 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię