Utrzymanie dobrej mikroflory jelitowej jest trudne. Mówi się, że nasz organizm zamieszkuje ok 100 trylionów bakterii. Bardzo łatwo naruszyć tę przestrzeń. Sprawdźcie, jakie produkty są dobre dla jelit.
Jak działa mikrofloro jelitowa?
Mikroflora jelitowa jest dla nas bardzo ważna. Ma za zadanie chronić nasz organizm przed chorobami (badacze szacują, że nawet 80% odporności może pochodzić z dobrze działającej mikroflory), wspomaga metabolizm (fermentuje przede wszystkim błonnik pokarmowy), pomaga walczyć z nowotworami. Nieoptymalne działanie mikroflory wiąże się z występowaniem alergii, astmy, ciągłego zmęczenia.
Co wpływa na złe działanie mikroflory?
Mikroflora ulega zmianom pod wpływem diety, stylu życia, stresu, przyjmowanych leków oraz różnych aktywności. Na zaburzenia mikroflory jelitowej wpływ ma przede wszystkim przyjmowanie antybiotyków. Niektórzy badacze twierdzą, że antybiotykoterapia może zaburzyć stan naszych jelit na kolejne dwa lata.
Produkty dobre dla jelit
Czosnek
To prebiotyk i nagromadzenie antyoksydantów oraz allicyny, która poprawia krążenia, wzrok oraz kondycję serca.
Banany
Bardzo dobrze odżywiają bakterie znajdujące się w jelitach. Mają też bardzo dobry wpływ na mięśnie, dzięki dużej ilości potasu.
Szparagi
Są bogate w inulinę, kwas foliowy, antyoksydanty i witaminy: A, E, C oraz K. Dobra rada: im krótszy czas gotowania tym więcej błonnika, z którego korzystają bakterie jelitowe.
Orzechy i nasiona
Bakterie lubią obecność kwasów tłuszczowych i polifenoli, które znajdują się w orzechach. Polifenole pomagają zwiększyć różnorodność flory bakteryjnej,a tym samym polepszyć jej działanie.
Jogurt naturalny
Zawiera probiotyczne żywe bakterie, które zwiększają liczbę bakterii w jelitach. I poprawiają funkcjonowanie tych bakterii, które już działają w twoim organizmie.
Zupa miso
Powstaje na bazie pasty ze sfermentowanej soi w połączeniu z jęczmieniem i brązowym ryżem. ta mieszkanka składników bardzo dobrze odżywia sferę bakteryjną.
Kombucha
To napój ze sfermentowanej herbaty. Można go przygotowywać samodzielnie. Wystarczy: czarna lub zielona herbata, cukier oraz scoby czyli symbiotyczne kolonie bakterii i drożdży.
Kmbucha – nie słyszałam o tym, muszę spróbować