28 maja wypada Światowy Dzień Hamburgera. W Stanach Zjednoczonych ma on status dania domowego i całą rzeszę fanów. W Polsce także ich nie brakuje. Sprawdźcie przepis na hamburgera według Magdy Gessler i świętujcie dziś z nami.  

Dziś Dzień Hamburgera i aż żal byłoby nie uczcić takiej okazji. Hamburger to nazwa, która pochodzi od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego hamburger steak, wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec. Pierwsze danie tego typu powstało w 1836 roku. Mistrzami w zjadaniu hamburgerów są Amerykanie, spożywają je mniej więcej trzy razy w tygodniu, co daje 14 milionów kanapek rocznie. Mimo tego że w Stanach zjada się ich najwięcej to hamburger został wymyślony w Hamburgu, a nie w USA.

Jednak przejdźmy do tego, co naprawdę istotne, czyli do przepisu na hamburgera według Magdy Gessler.

Składniki:

  • pół kilo wołowiny (najlepiej zmielić ją własnoręcznie w domu)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 2 łyżki sosu chili
  • prażona cebulka
  • 4 plastry sera (najlepiej cheddar)
  • 4 bułki
  • pieprz, szczypta suszonego imbiru
  • sałata, pomidory, cebula
  • ketchup, majonez, musztarda

Przygotowanie:

Mięso zmielić. Posiekanką cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester wymieszać, dodać zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiać mięso na gładką masę. Dodać prażoną cebulkę. Uformować 4 burgery. Grillować lub obsmażać na patelni około 5-6 minut z każdej strony (lub w zależności od upodobań). Pod koniec grillowania położyć na kotletach po plastrze sera.

Bułki opiec tak, żeby były ciepłe i chrupiące. Posmarować majonezem. Na spodzie ułożyć sałate, na niej kotlet. Posmarować musztardą i ketchupem. Na to układać dodatki – pomidory i cebulę. Przykryć wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem.

Amerykańskie hamburgery podawać z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.

Możecie już świętować, smacznego!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię