bistrobot
foto. Youtube

W listopadzie na Politechnice Warszawskiej uruchomiono automat z kebabami. Studenci z wrocławskiej „polibudy” stworzyli własny automat – Bistrobot. Sprawdźcie szczegóły i oceńcie, czyj pomysł jest lepszy. 

Studenci z Politechniki Wrocławskiej oraz firma Food Robotics stworzyli maszynę, która wydaje ciepłe posiłki. Bistrobot to maszyna, która oferuje zdrowe obiadowe posiłki, a nie dania typu fast food. W maszynie można zamówić m.in lazanię mięsną, wołowinę po seczuańsku, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, sajgonki.

Czas oczekiwania na dania to ok. cztery minuty. Jest to możliwe dzięki procesowi „szokowego mrożenia”. Proces polega na tym, że dania najpierw są zamrażane i schładzane do temperatury – 100°C, a po godzinie osiągają – 20°C. W takiej temperaturze są umieszczane w Bistrobocie. Posiłki, po wybraniu ich na pulpicie urządzenia, są podgrzewane w maszynie w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej. Przygotowuje je szef kuchni krakowskiej firmy Meating Point – Łukasz Bularz. 

Koszt posiłków waha się od 10 – 20 złotych, a gramatura dań to 200 – 300 gram, zapłacić można za pomocą karty lub telefonu. Dla porównania za warszawskiego kebaba z maszyny trzeba zapłacić 10 złotych. Jak na razie z maszyna z obiadami jest tylko jedna i znajduje się w budynku Politechniki Wrocławskiej. Jednak pracownicy firmy Food Robotics mają zamówienia na kolejne pięć maszyn, zainteresowane są nimi korporacje i szpitale.

 

 

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.