Obierasz ziemniaki już 10 minut, a to nadal nie koniec. Denerwuje Cię to i odbiera chęć do gotowania? Sprawdź jak szybko i skutecznie obierać warzywa.

Marchewka

Jeśli denerwuje Cię skrobanie marchewki to mamy dla Ciebie alternatywę. Użyj druciaka do mycia naczyń i wyszoruj marchewkę. To szybszy i skuteczniejszy sposób.

marchewka

Bób

Bób należy zalać gorącą wodą i odczekać minutę. Potem trzeba przerzucić go do zimnej wody i poczekać minutę. Po takim zabiegu skóry będą bardzo łatwo odchodzić.

bób

Papryka

Paprykę należy włożyć do piekarnika, aby pokryła się „czarnymi pęcherzami”. Można ją też opalić za pomocą ręcznego palnika. Po takim przygotowaniu warzywa, wkładamy paprykę do foliowego woreczka i toczymy. Wtedy twarda i ciężkostrawna skóra odejdzie sama. Nie zapomnijcie na koniec opłukać warzywa.

papryka

Ziemniaki

Obieranie ziemniaków to jedno z bardziej nudnych i czasochłonnych zajęć. Dlatego polecamy szybki sposób, aby pozbyć się ich skórek. Najpierw umyj ziemniaki, później wrzuć je do garnka i zacznij gotować. Ugotowane ziemniaki umieść w garnku lub misce z zimną wodą (możesz dodać lód, aby różnica temperatur była większa) na ok. 10 sekund. Po takim zabiegu skóra będzie odchodzić tak łatwo, że będzie można zdjąć ją palcami. Dzięki temu sposobowi można zapomnieć o nożu do obierania ziemniaków.

ziemniaki

Czosnek

Podziel czosnek na ząbki. Następnie przygnieć je talerzem. Wrzuć je do słoika lub pojemnika i zamknij. Potrząśnij energicznie kilka razy i gotowe – czosnek obrany.

czosnek

5 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.