Obierasz ziemniaki już 10 minut, a to nadal nie koniec. Denerwuje Cię to i odbiera chęć do gotowania? Sprawdź jak szybko i skutecznie obierać warzywa.
Marchewka
Jeśli denerwuje Cię skrobanie marchewki to mamy dla Ciebie alternatywę. Użyj druciaka do mycia naczyń i wyszoruj marchewkę. To szybszy i skuteczniejszy sposób.
Bób
Bób należy zalać gorącą wodą i odczekać minutę. Potem trzeba przerzucić go do zimnej wody i poczekać minutę. Po takim zabiegu skóry będą bardzo łatwo odchodzić.
Papryka
Paprykę należy włożyć do piekarnika, aby pokryła się „czarnymi pęcherzami”. Można ją też opalić za pomocą ręcznego palnika. Po takim przygotowaniu warzywa, wkładamy paprykę do foliowego woreczka i toczymy. Wtedy twarda i ciężkostrawna skóra odejdzie sama. Nie zapomnijcie na koniec opłukać warzywa.
Ziemniaki
Obieranie ziemniaków to jedno z bardziej nudnych i czasochłonnych zajęć. Dlatego polecamy szybki sposób, aby pozbyć się ich skórek. Najpierw umyj ziemniaki, później wrzuć je do garnka i zacznij gotować. Ugotowane ziemniaki umieść w garnku lub misce z zimną wodą (możesz dodać lód, aby różnica temperatur była większa) na ok. 10 sekund. Po takim zabiegu skóra będzie odchodzić tak łatwo, że będzie można zdjąć ją palcami. Dzięki temu sposobowi można zapomnieć o nożu do obierania ziemniaków.
Czosnek
Podziel czosnek na ząbki. Następnie przygnieć je talerzem. Wrzuć je do słoika lub pojemnika i zamknij. Potrząśnij energicznie kilka razy i gotowe – czosnek obrany.
nie ma to jak obieraczka solidna, nozem za duzo sie traci!
podpowiedzcie mi jeszcze z ogórkami jak to jest żeby nie był gorzki bo dalej nie kumam 🙁
paprykę obierać? szkoda zdrowia! a ziemniaki to lepiej piec, zdrowo i smacznie a potem skórka łatwo schodzi
a to Ci heca, jak obierać, myślałem że to jest tylko jedna metoda 😀
Wow, świetne patenty! Na pewno kilka z nich wykorzystam 🙂