Karnawał to czas zabaw i biesiad, a także okazja do delektowania się wyjątkowo tłustymi, słodkimi smakołykami, które tylko na ten okres w roku wkraczają na nasze stoły. Wśród nich królują faworki (znane również jako chrust czy chruściki) wykonane z ciasta śmietanowego, posypane cukrem pudrem, które skutecznie potrafią osłodzić czas karnawału.

Kruche faworki – najlepszy przepis na tłusty czwartek

Faworki to jedne z najbardziej charakterystycznych słodkości noworocznych. Ich delikatna chrupiąca konsystencja obtoczona cukrem pudrem, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jednak zajęci natłokiem spraw, a może i karnawałową zabawą – często po prostu kupujemy gotowe faworki! Wielką przyjemnością jest jednak wykonanie faworków samodzielnie w domu. Zrobienie samego ciasta zajmuje około 20 minut, reszta to już kwestia wałkowania, wycinania, formowania i czas smażenia faworków! Przedstawiamy sprawdzony przepis na legendarne karnawałowe przysmaki.

Ważne jest jednolite ciasto – dobry przepis!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie, zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia
  • Ręcznik papierowy do odsączania

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę lub oczyszczony blat przesiej odpowiednią ilość mąki. Dodaj składniki: szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz spirytus. Zagniataj ciasto z każdej strony do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Żeby wykonać idealnie kruchy chrust – już na tym etapie musisz szczególnie postarać się, aby wyszło Ci w konsystencji jednolite ciasto.
  2. Kula ciasta gotowa? Rozwałkuj ją na cienki placek (najlepiej drewnianym wałkiem), a następnie wycinaj z niego paski o długości ok. 10 cm i szerokości 2 cm. W każdym pasku zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec ciasta, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
  3. Proces smażenia wymaga delikatności i cierpliwości. Rozgrzej olej w głębokim garnku i smaż faworki na złoty kolor, obracając je, aby równomiernie się zarumieniły.
  4. Wyjmuj faworki łyżką cedzakową i układaj je na ręczniku papierowym – osącz je z nadmiaru tłuszczu, a następnie obficie posyp z każdej strony cukrem pudrem.

Wszystko gotowe? Super faworki na tłusty czwartek!

Karnawał to idealny okres w roku, aby wspólnie poeksperymentować w kuchni i cieszyć się czasem spędzonym przy przygotowywaniu faworków czy innych wyjątkowych smakołyków. Możesz skusić się na domowe pączki czy róże karnawałowe, które możesz wykonać z tego samego ciasta co nasz chrust – świetny przepis! Pyszne faworki stanowią świetną opcję przekąski na wszelkie przyjęcia karnawałowe – koniecznie wysyp na nie cukier puder. Pamiętaj, że chruściki spożywamy przed środą popielcową! Swoją drogą w tym roku wypada ona w wyjątkowe święto. 

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.