Karnawał to czas zabaw i biesiad, a także okazja do delektowania się wyjątkowo tłustymi, słodkimi smakołykami, które tylko na ten okres w roku wkraczają na nasze stoły. Wśród nich królują faworki (znane również jako chrust czy chruściki) wykonane z ciasta śmietanowego, posypane cukrem pudrem, które skutecznie potrafią osłodzić czas karnawału.
Kruche faworki – najlepszy przepis na tłusty czwartek
Faworki to jedne z najbardziej charakterystycznych słodkości noworocznych. Ich delikatna chrupiąca konsystencja obtoczona cukrem pudrem, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jednak zajęci natłokiem spraw, a może i karnawałową zabawą – często po prostu kupujemy gotowe faworki! Wielką przyjemnością jest jednak wykonanie faworków samodzielnie w domu. Zrobienie samego ciasta zajmuje około 20 minut, reszta to już kwestia wałkowania, wycinania, formowania i czas smażenia faworków! Przedstawiamy sprawdzony przepis na legendarne karnawałowe przysmaki.
Ważne jest jednolite ciasto – dobry przepis!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany (18%)
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie, zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia
- Ręcznik papierowy do odsączania
Przygotowanie:
- Na stolnicę lub oczyszczony blat przesiej odpowiednią ilość mąki. Dodaj składniki: szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz spirytus. Zagniataj ciasto z każdej strony do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Żeby wykonać idealnie kruchy chrust – już na tym etapie musisz szczególnie postarać się, aby wyszło Ci w konsystencji jednolite ciasto.
- Kula ciasta gotowa? Rozwałkuj ją na cienki placek (najlepiej drewnianym wałkiem), a następnie wycinaj z niego paski o długości ok. 10 cm i szerokości 2 cm. W każdym pasku zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec ciasta, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
- Proces smażenia wymaga delikatności i cierpliwości. Rozgrzej olej w głębokim garnku i smaż faworki na złoty kolor, obracając je, aby równomiernie się zarumieniły.
- Wyjmuj faworki łyżką cedzakową i układaj je na ręczniku papierowym – osącz je z nadmiaru tłuszczu, a następnie obficie posyp z każdej strony cukrem pudrem.
Wszystko gotowe? Super faworki na tłusty czwartek!
Karnawał to idealny okres w roku, aby wspólnie poeksperymentować w kuchni i cieszyć się czasem spędzonym przy przygotowywaniu faworków czy innych wyjątkowych smakołyków. Możesz skusić się na domowe pączki czy róże karnawałowe, które możesz wykonać z tego samego ciasta co nasz chrust – świetny przepis! Pyszne faworki stanowią świetną opcję przekąski na wszelkie przyjęcia karnawałowe – koniecznie wysyp na nie cukier puder. Pamiętaj, że chruściki spożywamy przed środą popielcową! Swoją drogą w tym roku wypada ona w wyjątkowe święto.