Soczewica to bogactwo witamin i składników odżywczych. Króluje w dietach wegetariańskich i wegańskich, jednak mięsożercy nie powinni się jej bać. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdźcie, dlaczego jest aż tak zdrowa.
Soczewica jest znana już od wieków. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Zwłaszcza teraz kiedy głośno mówi się o potrzebie ograniczenia mięsa czerwonego. Soczewica jest dla niego dobrą alternatywą – w 100 gramach tej rośliny znajdziemy 25 gram białka. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą.
Soczewica zdrowia doda!
Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się.
Co przed gotowaniem powinieneś wiedzieć o soczewicy? 4 złote rady
- Gotując soczewicę pamiętajmy, aby nie dodawać na początku soli. Powoduje ona, że ziarna twardnieją. Sól należy dodawać w momencie, w którym ziarna są już miękkie. Zwróćmy uwagę, czy w ogóle jest konieczność dodawania soli – być może inny składnik przygotowywanego dania nada mu już odpowiedni smak.
- Suche nasiona soczewicy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku.
- Ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcemy wykorzystać ją później, należy ją zamrozić.
- W sklepach można spotkać soczewicę w puszkach, lepiej jednak sięgać po suche ziarna.
Soczewica ma trzy główne zalety: mało kosztuje, jest zdrowa i można stworzyć z niej mnóstwo ciekawych dań. My polecamy zupę krem, czas przygotowania jest krótki, porcja wystarcza dla 4 osób, a smak zachwyca – sprawdźcie przepis.
Zupa krem z soczewicy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 2 pomidory
- 2 bulionetki wołowe
- 500 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 ml oliwy
Przygotowanie:
- Należy posiekać czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć produkty w garnku.
- Następnie dodaj wodę i soczewicę.
- Zagotuj wywar, dopraw bulionetką, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
- Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
- Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.
(Źródło: infowire.pl)