
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Chcesz zrobić go szybko? Sprawdź trzy przepisy, które nie zabiorą Ci więcej niż 30 minut. A do tego są smaczne i niedrogie.
Wracasz z pracy, organizm domaga się jedzenia, a obiadu nie ma? Mamy trzy propozycję dań, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Głównym składnikiem wszystkich trzech przepisów jest makaron. Także jeśli masz w szafce makaron to już połowa sukcesu.
Makaron mie z dymką, marchewką i groszkiem
Pierwsza propozycja jest bezmięsna. I bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
pół paczki makaronu mie
3 – 4 średnie marchewki pocięta w zapałki lub starta na grubej tarce
mały pęczek dymki
pół szklanki świeżego zielonego groszku
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Rozkrusz makaron i zalej wrzątkiem. Przykryj i odczekaj 5 minut. Gdy napęcznieje należy go odcedzić.Następnie pokrój marchewkę w zapałkę i posiekaj dymkę oraz obrany czosnek.Kolejnym krokiem jest rozgrzanie 3 łyżek oliwy w woku i obsmażeni makaron.Gdy będzie chrupiący przełóż go na talerz. Dolej łyżkę oliwy do woku i obsmaż marchew z dymką i czosnkiem. Wrzuć wszystkie składniki do woku i podsmaż stale mieszają. I już danie gotowe.
Spaghetii carbonara
Składniki
8 żółtek
4 łyżki startego sera grana padano
40-45 dag spaghetti
sól
grubo mielony pieprz
garść chudego wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
nieco oliwy
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco oliwy, aby makaron się nie sklejał, ale nie jest to konieczne). Wymieszaj w miseczce żółtka z serem, przypraw do smaku pieprzem. Do odcedzonego makaronu dodaj boczek przesmażony na odrobinie oliwy, wlej żółtka z serem i wymieszaj, ale nie za bardzo, bo carbonara zacznie się kleić. Podawaj od razu.
Tagiatelle z zielonym pesto
Składniki
1 pęczek bazylii
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
10 dag orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy extra vergine
1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
2-3 małe młode ziemniaki
5 dag kawałek parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Na to tagietelle to się skuszę kiedyś