Charakterystycznym punktem Świąt Bożego Narodzenia oprócz choinki, kolęd i prezentów są wyjątkowe smaki i aromaty przygotowanych na tę okazję potraw. O ile menu wigilijne we wszystkich polskich domach wygląda podobnie, o tyle w kolejne dni Świąt można się otworzyć na nowe smaki i aromaty. Oto kilka przepisów na zdrowe i smaczne potrawy, które umilą magiczną atmosferę rodzinnych spotkań.

Polacy słyną z przywiązania do tradycyjnego, postnego menu podczas Wigilii, ale już podczas bożonarodzeniowego obiadu i kolacji są otwarci na nowe smaki. By spędzić ten czas na prawdę wyjątkowo już dziś podpowiadamy jakie dania i desery warto przygotować, by było jednocześnie smacznie, ale i zdrowo.

Bożonarodzeniowy obiad po francusku: pieczony indyk z jadalnymi kasztanami.

Spośród przeróżnych świątecznych zwyczajów kuchni francuskiej, jednym z najbardziej rozpowszechnionych tradycji jest pieczony indyk z kasztanami. To typowy świąteczne danie, które przyjęło się nie tylko we Francji, ale także w francuskojęzycznej części Szwajcarii. Indyka przed pieczeniem marynujemy kilka godzin w ziołach, pieprzu i soli. Jeśli nie uda nam się kupić jadalnych kasztanów, możemy je zastąpić podprażonymi na patelni orzechami nerkowca, którymi posypujemy upieczonego indyka tuż przed podaniem.

Świąteczne danie rodem z Austrii: kaczka w pomarańczach podawana z kiszoną kapustą

Na południu Austrii – w Karyntii dużą popularnością w tym okresie cieszy się pieczona kaczka z aromatycznym sosem pomarańczowym. Danie to serwowane jest z souerkraut – czyli kiszoną kapustą.

Feijoada completa, czyli gulasz z wołowiną z batatem po brazylijsku

W Brazylii Boże Narodzenie przypada w okresie letnim więc składniki wykorzystywane w świątecznej kuchni znacznie różnią się od polskich tradycji. Jednak typowe danie bożonarodzeniowe ma swoje korzenie w Europie, a dokładnie w Portugalii. Jest to gulasz na bazie czarnej fasoli wzbogacony o różne gatunki mięs i warzywa. Narodowe danie Brazylii w wersji oryginalnej jest dość tłuste, a zatem również ciężkostrawne, dlatego warto przygotować jego mniej kaloryczną wersję –  tylko z dodatkiem udźca wołowego i sporej ilości ziół, które ułatwią trawienie. Wszystkie ciepłe dania rybne i mięsne, które będą królowały na świątecznych stołach, polecam podawać w towarzystwie gruboziarnistych kasz oraz sałat z świeżych
lub kiszonych warzyw. By nie wstawać od stołu ociężałym, unikajmy tłustych sosów i sałatek ze śmietaną, czy majonezem. –
podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Zelten – świąteczne ciasto rodem z Tyrolu

Dla wielbicieli słodkości polecamy bakaliowe ciasto z regionu północnych Włoch i południowej Austrii. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W jego skład wchodzą głównie jabłka, grubo pokrojone orzechy i suszone owoce. Jest w nim również niewielki dodatek mąki pszennej, którą z powodzeniem możemy zastąpić ulubioną mąką pełnoziarnistą, czy bezglutenową.

Deser skandynawski – Riskrem

Norwegowie nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez waniliowego puddingu ryżowego. Ja polecam jego lekką wersję – ryż gotujemy na chudym mleku z dodatkiem ksylitolu oraz cynamonu i podajemy go z sosem z ugotowanych malin lub pieczonym jabłkiem – poleca Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.