
Proste gotowanie w efekcie smaczne danie – jak to zrobić?
Kluczem do sukcesu jest improwizacja i wykorzystanie tego, co akurat mamy pod ręką. Najczęściej przydadzą się podstawowe, uniwersalne produkty spożywcze, które zalegają w szafkach czy w lodówce np. makaron, ryż, jajka czy puszka fasoli. Mogą one stać się bazą do stworzenia czegoś naprawdę wyjątkowego. Pomysł na obiad z niczego zaczyna się od dokładnego przyjrzenia się zawartości naszej kuchni.
Przepisy na dania obiadowe – tani obiad na szybko!
Jako inspirację przedstawiamy unikatowy i sprawdzony przepis, który doskonale wpisuje się w ideę „obiad z niczego” – Risotto. To proste, szybkie i przede wszystkim smaczne danie obiadowe, które wpasuje się w różne, odmienne upodobania kulinarne. Obiad z niczego ewidentnie jest przejawem minimalizmu w kuchni oraz motywem wspierającym nurt eko. Dania obiadowe zdecydowanie nie muszą być skomplikowane więc kiedy lodówka świeci pustkami – zajrzyj do szafki.
Risotto to wykwintne, a zarazem proste danie, które można przygotować w wielu wariantach. Idealnie sprawdzi się jako szybki „obiad z niczego”, wykorzystujący składniki, które najczęściej mamy w domu. Wiemy, że sprawdzone przepisy są w cenie, dlatego przedstawiamy bazowy przepis na risotto! Możesz zaadaptować je do własnych potrzeb, tworząc różne wersje tego klasycznego włoskiego dania.
Szybki obiad z niczego – bazowy przepis na Risotto:
Do tego risotto możesz wrzucić praktycznie wszystko! Od… ziemniaków po wszystko inne, aby stworzyć szybki obiad z niczego – świetna i ekonomiczna propozycja! Obiady domowe wymagają długiego czasu przygotowania? Przekonaj się, że niekoniecznie i przygotuj obiad w kilkanaście minut lub pół godziny (w zależności od posiadanych składników). Risotto może się również sprawdzić jako tanie danie na słodko!
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Około 1 litr bulionu (warzywnego, drobiowego lub wołowego)
- 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- Sól, pieprz do smaku
Trochę niczego dobrego np.:
- Parmezan lub inny ser żółty (lub feta) do posypania
- opcjonalnie – śmietana lub trochę jogurtu naturalnego
- jajka
- trochę mięsa np. kurczaka
- 1 mała cebula
- Warzywo/ warzywa (mogą być świeże/mrożone: brokuły, pomidory… czy inne ulubione!)
- pieczarki
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
- Przesmaż/ podduś warzywa / pieczarki i inne składniki w zależności od dostępnych produktów.
- Dodaj pieczone lub gotowane mięso.
- Wymieszaj wszystkie składniki na jednej patelni.
- Dodaj ryż i smaż, mieszając, przez około 2 minuty, aż stanie się szklisty.
- Następnie stopniowo dolewaj gorący bulion, wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj parmezan/ inny ser/ zioła.