Obiad z niczego

Proste gotowanie w efekcie smaczne danie – jak to zrobić?

Kluczem do sukcesu jest improwizacja i wykorzystanie tego, co akurat mamy pod ręką. Najczęściej przydadzą się podstawowe, uniwersalne produkty spożywcze, które zalegają w szafkach czy w lodówce np. makaron, ryż, jajka czy puszka fasoli. Mogą one stać się bazą do stworzenia czegoś naprawdę wyjątkowego. Pomysł na obiad z niczego zaczyna się od dokładnego przyjrzenia się zawartości naszej kuchni.

Przepisy na dania obiadowe – tani obiad na szybko!

Jako inspirację przedstawiamy unikatowy i sprawdzony przepis, który doskonale wpisuje się w ideę „obiad z niczego” – Risotto. To proste, szybkie i przede wszystkim smaczne danie obiadowe, które wpasuje się w różne, odmienne upodobania kulinarne. Obiad z niczego ewidentnie jest przejawem minimalizmu w kuchni oraz motywem wspierającym nurt eko. Dania obiadowe zdecydowanie nie muszą być skomplikowane więc kiedy lodówka świeci pustkami – zajrzyj do szafki.

Risotto to wykwintne, a zarazem proste danie, które można przygotować w wielu wariantach. Idealnie sprawdzi się jako szybki „obiad z niczego”, wykorzystujący składniki, które najczęściej mamy w domu. Wiemy, że sprawdzone przepisy są w cenie, dlatego przedstawiamy bazowy przepis na risotto! Możesz zaadaptować je do własnych potrzeb, tworząc różne wersje tego klasycznego włoskiego dania.

Szybki obiad z niczego – bazowy przepis na Risotto:

Do tego risotto możesz wrzucić praktycznie wszystko! Od… ziemniaków po wszystko inne, aby stworzyć szybki obiad z niczego – świetna i ekonomiczna propozycja! Obiady domowe wymagają długiego czasu przygotowania? Przekonaj się, że niekoniecznie i przygotuj obiad w kilkanaście minut lub pół godziny (w zależności od posiadanych składników). Risotto może się również sprawdzić jako tanie danie na słodko!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Około 1 litr bulionu (warzywnego, drobiowego lub wołowego)
  • 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz do smaku

Trochę niczego dobrego np.:

  • Parmezan lub inny ser żółty (lub feta) do posypania
  • opcjonalnie – śmietana lub trochę jogurtu naturalnego
  • jajka
  • trochę mięsa np. kurczaka
  • 1 mała cebula
  • Warzywo/ warzywa (mogą być świeże/mrożone: brokuły, pomidory… czy inne ulubione!)
  • pieczarki

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
  • Przesmaż/ podduś warzywa / pieczarki i inne składniki w zależności od dostępnych produktów.
  • Dodaj pieczone lub gotowane mięso.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na jednej patelni.
  • Dodaj ryż i smaż, mieszając, przez około 2 minuty, aż stanie się szklisty.
  • Następnie stopniowo dolewaj gorący bulion, wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj parmezan/ inny ser/ zioła.

 

 

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.