szpinak

Brak pomysłu na obiad? Świeży szpinak to bardzo dobry składnik. Poznaj trzy proste i smaczne przepisy na dania ze szpinakiem.

Świeży szpinak smakuje dużo lepiej niż ten mrożony. Na szczęście nawet zimą możemy go dostać. Dania oparte o ten składnik mają dwie główne zalety: krótki czas przygotowania oraz dużo składników odżywczych – głównie kwas foliowy. Poznaj trzy proste i bardzo smaczne przepisy.

Spaghetti ze szpinakiem

Składniki:

200 g makaronu spaghetti
400 g świeżego szpinaku
200 g drobnych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany do zup 12 proc.
olej, sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Szpinak przebrać, umyć, osączyć. Pieczarki lekko przesmażyć na oleju w dużym rondlu, dodać szpinak i smażyć kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zabielić śmietaną, lekko osolić.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wymieszać w rondlu z sosem szpinakowym, wyłożyć na talerze. Oprószyć pieprzem, posypać parmezanem.

Tortilla ze szpinakiem

Składniki: 

400 g szpinaku
600 g młodych ziemniaków
czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
7 jajek
szklanka mleka
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
listki natki pietruszki albo lubczyku
olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Szpinak przebrać, umyć, wrzucić na minutę do wrzątku, odcedzić na sicie i opłukać w zimnej wodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze kilka minut. Dołożyć szpinak i paprykę, zalać masą jajeczną, przykryć patelnię, smażyć jeszcze ok. 20 minut, aż masa się zetnie (jeśli patelnia jest żaroodporna i ma odkręcaną rączkę, tortillę można zapiec w piekarniku – ok. 25 minut w temp. 190 st. C.) Tortillę wyjąć z patelni na talerz, przestudzić i kroić na porcje jak tort. Przed podaniem posypać natką.

Sałatka szpinakowa z truskawkami

Składniki: 

400 g szpinaku,
łyżka orzeszków piniowych
ząbek czosnku
2-3 gałązki świeżego tymianku
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
250 g truskawek
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Listki szpinaku oczyścić, opłukać, dobrze osączyć i porwać na mniejsze kawałki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i drobno pokroić. Listki tymianku oderwać od gałązek.

Ocet wymieszać ze szczyptą soli, cukru i pieprzu, czosnkiem, tymiankiem i oliwą. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, włożyć do salaterki, polać sosem i odstawić na 5 minut.

Smacznego!

(Źródło: mowimyjak.pl)

 

3 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.