przepisy wegańskie
Polecane przepisy wegańskie

Weganizm to styl życia dążący do wyeliminowania wszelkich elementów pochodzenia zwierzęcego. Przejawia się on przede wszystkim w diecie wegańskiej. Rezygnacja z mięsa czy nabiału wcale nie musi oznaczać, że dania będą niesmaczne. Poniżej przedstawiamy trzy przykładowe przepisy wegańskie.

Ratatouille

Ratatouille to potrawa nieodłącznie kojarzona z kuchnią francuską. Aby ją przygotować, musimy na wstępie pokroić w kostkę bakłażana, włożyć go do miski i posypać solą. Następnie przekładamy go przez cedzak, aby wypuścił sok. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju, po czym wrzucamy bakłażana, aby się zrumienił, po czym przekładamy go do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy paprykę oraz cebulkę i czosnek, a następnie przekładamy wszystko do garnka. Dodajemy pomidory, zioła prowansalskie, tymianek, natkę pietruszki. Warzywa dusimy tak długo, aż będą miękkie. Podczas duszenia powinniśmy je dwa lub trzy razy przemieszać.

Wegański pasztet

Większość z nas kojarzy pasztet jako danie mięsne. Jednakże może on być potrawą wegańską. Aby tak było, potrzebujemy ugotować kaszę jaglaną, zemleć orzechy laskowe, pokroić na małe kawałki marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy to pieprzem, solą oraz rozmarynem, przekładamy do blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni w skali Celsjusza. Następnie kroimy białą część pora i dusimy go na oleju z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Później przekładamy go do miski. Podobnie postępujemy z cebulą. Następnie przekładamy ją do miski wraz z upieczonymi warzywami i kaszą jaglaną. Dodajemy sos sojowy, wędzoną paprykę, majeranek, sól i pieprz. Następnie wszystko mielimy w blenderze, po czym dodajemy orzechy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Placki z truskawkami

Do przygotowania tej potrawy musimy najpierw wymieszać zmielone siemię lniane z dwiema łyżkami wody i wstawić na moment do lodówki. Następnie mieszamy ze sobą półtorej szklanki mąki bezglutenowej, dwie łyżki ksylitolu i nieco cynamonu, po czym dodajemy siemię lniane i mieszamy. Dodajemy trochę pokrojonych truskawek i dalej mieszamy. Nakładamy ciasto łyżką na patelnię i smażymy jak naleśniki. Po przełożeniu na talerz dodajemy truskawki.

Wegańskie potrawy wcale nie muszą być nudne, ani też niesmaczne. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Warto jednak poznać potrawy dla wegan, albowiem może się tak zdarzyć, że kiedyś jeden z nich będzie naszym gościem.

4 KOMENTARZE

  1. sojowe to nie kotlety 😀 a pseudokotlety, nie obrażaj schabowych, kotlet to mięso, podziwiam Was i nie wiem jak mięsa mozna nie jesc, ale jak kto woli, pozdrowienia

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię