szybki obiad

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Chcesz zrobić go szybko? Sprawdź trzy przepisy, które nie zabiorą Ci więcej niż 30 minut. A do tego są smaczne i niedrogie. 

Wracasz z pracy, organizm domaga się jedzenia, a obiadu nie ma? Mamy trzy propozycję dań, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Głównym składnikiem wszystkich trzech przepisów jest makaron. Także jeśli masz w szafce makaron to już połowa sukcesu.

Makaron mie z dymką, marchewką i groszkiem

Pierwsza propozycja jest bezmięsna. I bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki:

pół paczki makaronu mie
3 – 4 średnie marchewki pocięta w zapałki lub starta na grubej tarce
mały pęczek dymki
pół szklanki świeżego zielonego groszku
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Rozkrusz makaron i zalej wrzątkiem. Przykryj i odczekaj 5 minut. Gdy napęcznieje należy go odcedzić.Następnie pokrój marchewkę w zapałkę i posiekaj dymkę oraz obrany czosnek.Kolejnym krokiem jest rozgrzanie 3 łyżek oliwy w woku i obsmażeni makaron.Gdy będzie chrupiący przełóż go na talerz. Dolej łyżkę oliwy do woku i obsmaż marchew z dymką i czosnkiem. Wrzuć wszystkie składniki do woku i podsmaż stale mieszają. I już danie gotowe.

Spaghetii carbonara

Składniki
8 żółtek
4 łyżki startego sera grana padano
40-45 dag spaghetti
sól
grubo mielony pieprz
garść chudego wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
nieco oliwy

Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco oliwy, aby makaron się nie sklejał, ale nie jest to konieczne). Wymieszaj w miseczce żółtka z serem, przypraw do smaku pieprzem. Do odcedzonego makaronu dodaj boczek przesmażony na odrobinie oliwy, wlej żółtka z serem i wymieszaj, ale nie za bardzo, bo carbonara zacznie się kleić. Podawaj od razu.

Tagiatelle z zielonym pesto

Składniki
1 pęczek bazylii
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
10 dag orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy extra vergine
1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
2-3 małe młode ziemniaki
5 dag kawałek parmezanu
sól, pieprz

Przygotowanie
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

 

1 KOMENTARZ

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.