Diety wegetariańskie i wegańskie zyskały ogromną popularność i stały się po prostu modne. Jednak nie tylko to jest ich plusem, ale także ograniczenie lub wyeliminowanie mięsa może przynieść naszemu organizmowi dużo dobrego. Sprawdźcie 8 warzyw, które zastąpią mięso w Twoim menu.
Jeśli chcesz zrezygnować z mięsa lub ograniczyć jego spożywanie, ale martwisz się, że warzywa nie dostarczą Ci wszystkich potrzebnych składników to przedstawiamy Wam 8 produktów, które są idealnymi substytutami mięsa. Te warzywa nie tylko świetnie smakują, ale także dzięki nim będziemy zdrowsi. Badania udowadniają, że spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa może spowodować rozwój chorób układu krążenia. Ważne, aby w dietach zachować równowagę. Ale jeśli macie ochotę spróbować nowych smaków i ograniczyć spożywanie mięsa to sprawdźcie nasza listę produktów, które je świetnie zastępują.
Soczewica
Świetnie zastępuje wołowinę. Zapewnia uczucie sytości i dostarcza wielu składników odżywczych. Więcej o właściwościach soczewicy przeczytasz tutaj.
Fasola
Fasola jest zdrowa i tania. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i witaminy C. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie fasoli, dlatego możesz eksperymentować z tym warzywem do woli.
Buraki
Są słodkie i można wykorzystać je na wiele sposobów. Świetnie nadają się do gulaszów, zup. Można przyrządzać je także w wielu ziołowych glazurach. Wołowina często kojarzona z hamburgerami także może zostać zastąpiona przez buraki.
Tofu i Tempeh
Są to produkty wykonane z nasion soi. Tofu zastępuje mięso z kurczaka, a tempeh ryby. W smaku są dosyć słodkie dlatego warto używać różnych przypraw i ziół, aby zniwelować tę słodkość.
Brokuły
Brokuły idealnie zastąpią mięso w zupach, gulaszach i tacos. Jeśli ci nie smakują, spróbuj użyć ich tylko do gulaszu. Brokuły są również bogate w witaminę A. Witamina A pomaga zachować zdrowie oczu i zapobiegać jaskrze i innych chorobom zwyrodnieniowym oczu.
Marchewka
Tania i zdrowa, a w dodatku występuje w wielu odmianach m.in w tradycyjnej pomarańczowej, fioletowej, białym. Zawiera dużo składników odżywczych m.in witaminę A. Świetnie się sprawdza w zupach, gulaszach oraz sałatkach.
Bakłażan
To warzywo przypomina w smaku mięso. Można go przyrządzić na wiele sposobów m.in można go zapiec i doprawić przyprawami i dodać go do hamburgera. Dzięki temu, że są mięsiste i syte idealnie nadają się, aby zastąpić mięso.
Seitan
Seitan nazywany jest także chińskim mięsem. Można go grillować, smażyć i piec. Seitan ma obfitą teksturę i jest łatwiejszy do przeżucia niż mięso lub tofu.