
W Polsce zrobiło się naprawdę gorąco. Upał sprawia, że szybciej się męczymy i mamy zdecydowanie mniejszy apetyt niż zazwyczaj. Tak wysoka temperatura wymaga odpowiednio dobranej diety. Sprawdźcie, co jeść w upał?
Temperatury w Polsce są teraz naprawdę wysokie, a my musimy się z nimi mierzyć i starać się funkcjonować tak jak zawsze. Tyle że w takie upalne dni jesteśmy bardziej zmęczeni, apatyczni i senni. Upał nie sprzyja także prawidłowemu odżywianiu, przez wysokie temperatury mamy wrażenie sytości i nie dostarczamy wartości odżywczych naszemu organizmowi. Sprawdźcie zatem, co jeść w upał?
Latem powinniśmy postawić przede wszystkim na owoce i warzywa. O tej porze roku są świeże i zdrowe. Zalecana dzienna porcja warzyw i owoców to 400 gram, jednak w takie upały warto zwiększyć tę liczbę, ponieważ czerpiemy z nich witaminy i wartości odżywcze. Najlepiej wybierać owoce, które mają w sobie wiele wody może to być np. arbuz, który w 92% składa się z wody, ale zawiera w sobie wiele wartości odżywczych takie jak potas, wapń, magnez, żelazo i sód. Kiedy decyduje się na arbuzy pamiętajcie, aby zjadać też ich pestki, ponieważ bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie. Możecie o tym przeczytać tutaj. Równie dobrze sprawdzą się także gruszki i melony.
Podczas upałów warto także postawić na lekkie dania, które nie obciążą naszego układu trawiennego. Dobrze sprawdzają się sałatki z dodatkiem chudych mięs takich jak kurczak lub indyk. W lecie warto także postawić na pełnoziarniste makarony, które dostarczą wartości odżywczych.
Podczas upałów warto do swojej diety wprowadzić jogurty, które orzeźwiają i pomagają w problemach trawiennych wywołanych wysokimi temperaturami. Zawierają dużo wapnia i trawią się łatwiej, niż mleko. W połączeniu z owocami, jogurt zamieni się w pyszny, chłodny koktajl, idealny na podwieczorek!
A jakie są Wasze pomysły na obiad w tak gorące dni?