jarzębina na przeziębienie

Małe czerwone owoce, w dzieciństwie robiło się z nich korale. O czym mowa? Oczywiście o owocach jarzębiny. Jarzębina jako środek na przeziębienie jest bardzo popularna w Finlandii. Sprawdźcie, jak się nią leczyć. 

Owoce jarzębiny uważane są głównie za pożywienie dla ptaków. Dla ludzi surowe owoce jarzębu są zbyt cierpkie i kwaśne. Idealnie jednak nadają się na przetwory i są świetnym lekiem na przeziębienie.

W jarzębinie jest trzy razy więcej witaminy C niż w pomarańczach. Dodatkową zaletą przygotowania przetworów z jarzębiny jest duża odporność na obróbkę w wysokiej temperaturze. Jagody jarzębiny zawierają też karotenoidy, które chronią oczy i skórę oraz witaminę K. Oprócz tego są źródłem polifenoli – naturalnych antyoksydantów.

W Finlandii bardzo popularne jest spożywanie jarzębiny. W tym sezonie drzewa są bardzo bogate w owoce. Warto pić gorący sok z jarzębiny na przemian z naparem z jagód czy czarnej porzeczki– zalecają fińscy botanicy. Pomaga na przeziębienie oraz na osłabienie organizmu.

Jesienne przymrozki zmniejszają cierpkość rosnących na drzewach owoców. Jeśli jednak chce się skorzystać ze zdrowotnego wpływu jarzębiny na organizm, nie opłaca się czekać na mroźne noce. Owoce warto zebrać szybko, gdy dojrzewają, zanim dobiorą się do nich ptaki – szczególnie kosy, jemiołuszki czy kwiczoły. Zebrane owoce można zamrozić w domowej chłodziarce.

Wybierając się na zbiory warto posmakować owoców. Tak samo wyglądające drzewa nawet rosnące obok siebie, mogą wydawać zupełnie różne owoce – jedne jagody jarzębiny mogą być niezwykle ostre w smaku, inne zaś łagodniejsze.

(Źródło: PAP)

 

3 KOMENTARZE

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.