Zimowe wieczory nie motywują nas do uprawiania sportu, ani prawidłowego odżywiania. Z powodu zimna mamy ochotę na tłuste potrawy, co w połączeniu z małą ilością ruchu powoduje przybieranie na wadze. Wiosna już za rogiem, a ja podpowiem jak uzupełnić stracone minerały po zimie.
Podczas zimy mamy często inne nawyki żywieniowe, które doprowadzają nas do utraty niezbędnych minerałów i witamin. Czujemy się bardziej zmęczeni, wypompowani z sił, a nasza skóra nabiera szarego koloru. W tym okresie nasz organizm potrzebuję pobudzenia również wewnętrznego, które możemy osiągnąć sięgając po dodatkowe witaminy.
Sok na zdrowie
Wygodnym rozwiązaniem jest kuracja sokowa, która pozwoli uzupełnić dodatkowe witaminy i minerały. Dzięki niej, w łatwy sposób dostarczymy organizmowi utracone wartości. Polecane są świeżo wyciskane soki np. metodą „cold press”, która polega na rozdrobnieniu składników w miazgę, z której następnie pod wpływem wysokiego ciśnienia sok oddzielany jest od pulpy, co pozwala na zachowanie wszelkich walorów odżywczych. Potrzebne są ci do tego tylko świeże owoce lub warzywa i trochę wyobraźni. Zrobienie takiego soku zajmuje 5 minut, a twój organizm zyska energię na cały dzień.
5 porcji warzyw i owoców
Równie ważne jest dostarczanie organizmowi pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zamiast słodkiej bułki zamieńmy ją na banana lub jabłko, przyniesie to nam tylko korzystne efekty. W okresie wiosennym szczególnie polecane są zielone warzywa takie jak: szpinak, brokuł, roszponka, jarmuż. Świetnie nadają się do smoothie, ale również sałatek, soków oraz dań głównych. Pamiętajmy naturalne metody są najlepsze.
Siła witaminy C
W okresie wczesnej wiosny bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego warto dodatkowo wzmocnić odporność witaminą C, znajdującej się w czerwonej i zielonej papryce, brokułach, cytrusach, kalafiorze. Symuluje ona produkcję specjalnego białka, które ochroni nas przed zarazkami. Silnym antyoksydantem jest również beta-karoten znajdujący się głównie w marchwi, jarmużu, grejpfrutach. Wzmaga czynności układu odpornościowego i ma duży wpływ na wygląd naszej skóry. Regeneruje, wzmacnia i spowalnia powstawanie zmarszczek.
Na nasze organizmy wpływa wiele czynników, ale pamiętajmy, że dieta jest najważniejszym z nich. To my kontrolujemy, co trafia do naszego organizmu. W sposób łatwy i naturalny możemy dostarczyć naszemu organizmowi utracone wartości odżywcze, a jednocześnie polepszyć wygląd i zahamować rozwijanie się chorób. Niech na waszych listach zakupów znajdzie się duża ilość warzyw i owoców, a wiosnę przywitacie pełni energii i z siłą do działania.