jak uzupełnić minerały po zimie

Zimowe wieczory nie motywują nas do uprawiania sportu, ani prawidłowego odżywiania. Z powodu zimna mamy ochotę na tłuste potrawy, co w połączeniu z małą ilością ruchu powoduje przybieranie na wadze. Wiosna już za rogiem, a ja podpowiem jak uzupełnić stracone minerały po zimie.

Podczas zimy mamy często inne nawyki żywieniowe, które doprowadzają nas do utraty niezbędnych minerałów i witamin. Czujemy się bardziej zmęczeni, wypompowani z sił, a nasza skóra nabiera szarego koloru. W tym okresie nasz organizm potrzebuję pobudzenia również wewnętrznego, które możemy osiągnąć sięgając po dodatkowe witaminy.

Sok na zdrowie

Wygodnym rozwiązaniem jest kuracja sokowa, która pozwoli uzupełnić dodatkowe witaminy i minerały. Dzięki niej, w łatwy sposób dostarczymy organizmowi utracone wartości. Polecane są świeżo wyciskane soki np. metodą „cold press”, która polega na rozdrobnieniu składników w miazgę, z której następnie pod wpływem wysokiego ciśnienia sok oddzielany jest od pulpy, co pozwala na zachowanie wszelkich walorów odżywczych. Potrzebne są ci do tego tylko świeże owoce lub warzywa i trochę wyobraźni.  Zrobienie takiego soku zajmuje 5 minut, a twój organizm zyska energię na cały dzień.

5 porcji warzyw i owoców

Równie ważne jest dostarczanie organizmowi pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.  Zamiast słodkiej bułki zamieńmy ją na banana lub jabłko, przyniesie to nam tylko korzystne efekty. W okresie wiosennym szczególnie polecane są zielone warzywa takie jak: szpinak, brokuł, roszponka, jarmuż. Świetnie nadają się do smoothie, ale również sałatek, soków oraz dań głównych. Pamiętajmy naturalne metody są najlepsze.

Siła witaminy C

W okresie wczesnej wiosny bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego warto dodatkowo wzmocnić odporność witaminą C, znajdującej się w czerwonej i zielonej papryce, brokułach, cytrusach, kalafiorze. Symuluje ona produkcję specjalnego białka, które ochroni nas przed zarazkami. Silnym antyoksydantem jest również beta-karoten znajdujący się głównie w marchwi, jarmużu, grejpfrutach. Wzmaga czynności układu odpornościowego i ma duży wpływ na wygląd naszej skóry. Regeneruje, wzmacnia i spowalnia powstawanie zmarszczek.

Na nasze organizmy wpływa wiele czynników, ale pamiętajmy, że dieta jest najważniejszym z nich. To my kontrolujemy, co trafia do naszego organizmu. W sposób łatwy i naturalny możemy dostarczyć naszemu organizmowi utracone wartości odżywcze, a jednocześnie polepszyć wygląd i zahamować rozwijanie się chorób. Niech na waszych listach zakupów znajdzie się duża ilość warzyw i owoców, a wiosnę przywitacie pełni energii i z siłą do działania.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.