Są ważnym źródłem wapnia, białka oraz witaminy B12. Sery dzieli się np. ze względu na czas dojrzewania, proces produkcyjny, konsystencję lub rodzaj mleka. Uwielbiamy je jeść, a jakie będziemy kupować w 2018 roku? Prognozami dzieli się Emilia Pożarowszczyk.
Stawiamy na wygodę
Sery konfekcjonowane i paczkowane będą cieszyć się największym zainteresowaniem konsumentów, zwłaszcza tych w dużych miastach – przewiduje Emilia Pożarowszczyk, kierownik ds. marketingu i PR firmy Spomlek, producenta serów m.in. marki Serenada i Skarby Serowara. Będziemy stawiali na wygodę. Dlatego najlepiej sprawdzą się produkty już pokrojone, w małych estetycznych opakowaniach. Również wszelkie tarte wersje serów będą interesowały konsumentów, bo po prostu ułatwiają gotowanie – dodaje.
I rzeczywiście, w portfolio wielu marek można zauważyć pojawienie się serów np. w porcjach „w sam raz na raz” – np. Serenada wprowadziła na przełomie 2016/2017 roku opakowania zawierające 4 plasterki sera Salami.
Jakość równie ważna
Coraz większe znaczenie ma dla konsumenta jakość produktu, dlatego wśród producentów panuje trend premiumizacji, czyli sprzedaży produktów lepszej jakości – informuje ekspert. Mimo iż to cena ciągle gra pierwsze skrzypce w sklepie przy decyzji zakupowej, konsument nie wróci jednak do produktu, który jest słabej jakości i nie spełnia jego oczekiwań, nawet jeśli cena będzie kusząca. Dlatego Polacy coraz częściej sięgają po sery długodojrzewające, zaliczane do produktów premium – mówi Emilia Pożarowszczyk.
Cena i jakość są istotne, ale nie lubimy nudy
Konsumenci lubią być inspirowani, dlatego warto pokazywać im, jak mogą wykorzystać sery w codziennym „pichceniu”. – Bo ser można spożywać przecież nie tylko na kanapce – komentuje Emilia Pożarowszczyk. Dlatego kolejnym trendem w 2018 roku jest spożywanie serów z pomysłem i korzystanie z przepisów, które inspirują i pokazują, jak tak popularny produkt można wykorzystać w nietypowym daniu.
Poniżej prezentujemy serowy przepisy Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada i uczestniczki V edycji programu Masterchef, która pokazuje, że ser można wykorzystać na różne smaczne sposoby.
Pierogi ruskie z żółtym serem
Składniki:
- mąka pszenna – 0,5 kg
- jajko – 1 szt.
- sól – 1 szczypta
- ciepła woda – 1 szkl.
- ziemniaki – ok. 0,5 kg
- ser żółty Gouda Serenada – 250 g
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2-3 ząbki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- okrasa (masło i skwarki – według uznania)
Sposób przyrządzenia:
Obrane ziemniaki gotujemy. Posiekaną cebulę przesmażamy z czosnkiem, ser ścieramy na drobnych oczkach.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Z mąki, jajka, soli i wody robimy elastyczne ciasto, dzielimy, wałkujemy, wykrawamy okręgi i na środek nakładamy porcję farszu. Zlepiamy.
Gotujemy ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia (we wrzątku).
Podajemy okraszone masełkiem ze skwarkami oraz posypane startym serem Gouda od Serenady.
(Źródło: infowire.pl)