sery w 2018 roku

Są ważnym źródłem wapnia, białka oraz witaminy B12. Sery dzieli się np. ze względu na czas dojrzewania, proces produkcyjny, konsystencję lub rodzaj mleka. Uwielbiamy je jeść, a jakie będziemy kupować w 2018 roku? Prognozami dzieli się Emilia Pożarowszczyk. 

Stawiamy na wygodę

Sery konfekcjonowane i paczkowane będą cieszyć się największym zainteresowaniem konsumentów, zwłaszcza tych w dużych miastach – przewiduje Emilia Pożarowszczyk, kierownik ds. marketingu i PR firmy Spomlek, producenta serów m.in. marki Serenada i Skarby Serowara. Będziemy stawiali na wygodę. Dlatego najlepiej sprawdzą się produkty już pokrojone, w małych estetycznych opakowaniach. Również wszelkie tarte wersje serów będą interesowały konsumentów, bo po prostu ułatwiają gotowanie – dodaje.

I rzeczywiście, w portfolio wielu marek można zauważyć pojawienie się serów np. w porcjach „w sam raz na raz” – np. Serenada wprowadziła na przełomie 2016/2017 roku opakowania zawierające 4 plasterki sera Salami.

Jakość równie ważna

Coraz większe znaczenie ma dla konsumenta jakość produktu, dlatego wśród producentów panuje trend premiumizacji, czyli sprzedaży produktów lepszej jakości – informuje ekspert. Mimo iż to cena ciągle gra pierwsze skrzypce w sklepie przy decyzji zakupowej, konsument nie wróci jednak do produktu, który jest słabej jakości i nie spełnia jego oczekiwań, nawet jeśli cena będzie kusząca. Dlatego Polacy coraz częściej sięgają po sery długodojrzewające, zaliczane do produktów premium ­– mówi Emilia Pożarowszczyk.

Cena i jakość są istotne, ale nie lubimy nudy

Konsumenci lubią być inspirowani, dlatego warto pokazywać im, jak mogą wykorzystać sery w codziennym „pichceniu”. – Bo ser można spożywać przecież nie tylko na kanapce – komentuje Emilia Pożarowszczyk. Dlatego kolejnym trendem w 2018 roku jest spożywanie serów z pomysłem i korzystanie z przepisów, które inspirują i pokazują, jak tak popularny produkt można wykorzystać w nietypowym daniu.

Poniżej prezentujemy serowy przepisy Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada i uczestniczki V edycji programu Masterchef, która pokazuje, że ser można wykorzystać na różne smaczne sposoby.

Pierogi ruskie z żółtym serem

Składniki:

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • jajko – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta
  • ciepła woda – 1 szkl.
  • ziemniaki – ok. 0,5 kg
  • ser żółty Gouda Serenada – 250 g
  • cebula –  2 szt.
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • okrasa (masło i skwarki – według uznania)

Sposób przyrządzenia:

Obrane ziemniaki gotujemy. Posiekaną cebulę przesmażamy z czosnkiem, ser ścieramy na drobnych oczkach.

Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Z mąki, jajka, soli i wody robimy elastyczne ciasto, dzielimy, wałkujemy, wykrawamy okręgi i na środek nakładamy porcję farszu. Zlepiamy.

Gotujemy ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia (we wrzątku).

Podajemy okraszone masełkiem ze skwarkami oraz posypane startym serem Gouda od Serenady.

(Źródło: infowire.pl)

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.