migdały

Migdały zaliczane do „superżywności” nazywane są jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Są jednym z najlepszych źródeł magnezu, ale również bardzo dobrze wpływają na serce. A to nie wszystko!

Na początku warto wyjaśnić, że znane nam migdały to pestki owoców migdałowca pospolitego – niskiego rozłożystego drzewa. Od wieków uprawianego na Dalekim Wschodzie, a teraz również w basenie Morza Śródziemnego, Kalifornii, Szwajcarii. Migdały, które znamy i kupujmy należą do odmiany słodkiej, wyrabia się z nich marcepan oraz używa to produkcji olejków pielęgnacyjnych.

Nie bez powodu zaliczane są do „superżywności”, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, nierozpuszczalnego błonnika oraz zawierają duże ilości białka. Zawierają magnez, wapń, cynk, potas, kwas foliowy oraz witaminy B, B2, B3, B6 oraz E.

Kilka powodów, dla których powinniśmy jeść migdały codziennie:

Dobrze wpływają na serce – ograniczają ryzyko miażdżycy

Korzystny wpływ na układ krążenia to zasługa kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, która nie tylko wzmacnia i rozkurcza naczynia, ale również obniża ciśnienie krwi, zmniejsza jej krzepliwość i ogranicza tworzenie się blaszki miażdżycowej.

Zmniejszają ryzyko cukrzycy

Jak wykazały badania, orzechy te zmniejszają insulinooporność (stan, który może doprowadzić do cukrzycy), a także obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Wszystko dzięki zawartej w nich witaminy E oraz kwasów tłuszczowych.

Sprzyjają odchudzaniu

Chociaż ciężko w to uwierzyć ponieważ, są bardzo kaloryczne, to zalecane są dla osób dbających o sylwetkę. Jedzone z umiarem, pomagają nam w pozbyciu się nadmiernego tłuszczyku z brzucha i nóg. Hamują głód i zapewniają uczucie sytości na długi czas.

Korzystnie wpływają na mózg

Zawarta w nich witamina E wzmacnia połączenie między neuronami, co zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, a także pobudza proces tworzenia się nowych komórek. Duże znaczenie ma również witamina B2, która poprawia koncentrację i pamięć.

Ważne są także dla wzroku i odporności

Jedzenie migdałów dobrze wpływa na nasz układ immunologiczny. Ich obecność w naszej diecie pozwoli uniknąć grypy i przeziębienia, ale również zapewni szybsze gojenie się ran oraz poprawi kondycję skóry i paznokci. Właściwości te, są skutkiem sporych ilości cynku oraz witaminy B2, które dodatkowo chronią przed zaćmą.

By w pełni dostarczyć organizmowi prozdrowotne właściwości migdałów, powinniśmy spożywać je na surowo lub wcześniej namoczone w wodzie. Nie pozostaje nam nic innego jak wybrać się do sklepu, kupić paczkę orzechów i zajadać je jako zdrową przekąskę.

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.