dania z ryżu

Ryż to produkt, który prawie zawsze mamy w kuchni. Można go wykorzystać na wiele sposobów. My mamy dla was 5 pomysłów na dania z ryżu. Sprawdźcie.

Znudził Wam się ryż podawany tylko w formie ugotowanego dodatku do dania. Nie chcecie go traktować jako uzupełnienie tylko jako produkt, który gra pierwsze skrzypce? To dobrze, bo warto postawić na ryż, ponieważ po pierwsze jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów, a po drugie nie zawiera glutenu, więc jest dobrą opcją dla osób nietolerujących tego białka. Stanowi także cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność). Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Warto korzystać z tych dobrodziejstw zwłaszcza, że mamy je pod ręką. Sprawdźcie nasze pomysły na dania z ryżu.

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem

Składniki:

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1-2 woreczków ryżu
  • 200 g zielonego groszku z mrożonki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 6-8 pieczarek
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • czerwona papryka
  • kurkuma
  • zioła: bazylia, oregano, czubrica (lub inne ulubione)
  • pieprz
  • chilli (w wersji bardziej pikantnej)
  • sól
  • pikantny ketchup
  • kawałek żółtego sera
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i również podsmażyć.
  • Piersi z kurczaka pokroić na drobne kawałki, obtoczyć w „przyprawie do kruczka” (ewentualnie lekko posolić) i smażyć na oliwie.
  • Ugotować ryż na sypko.
  • Paprykę pokroić na małe kawałeczki, brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, bądź w lekko osolonej wodzie. Groszek zalać na chwilę wrzątkiem, a następnie odcedzić.
  • Ryż wymieszać z ok. 1 łyżeczką kurkumy, tak by nabrał pięknego, żółtego koloru.
  • Dodać kukurydzę, groszek, paprykę, pieczarki, cebulę, brokuły mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  • Dodać zioła – bazylię, oregano, czubricę. W przypadku gdy danie ma być bardziej pikantne – dodać odrobinę chilli.
  • Wszystkie składniki wymieszać z ketchupem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na ok. 20 min.
Burgery mięsne z ryżem i szpinakiem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowego, z szynki lub indyka)
  • 50 g szpinaku
  • 100 g (1 torebka) kleistego ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki ostrej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
  • Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać mięso i dokładnie obsmażyć, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i przyprawami. Dodać koncentrat i wymieszać.
  • Jeśli sami mielimy mięso, możemy zmielić je z surową cebulą oraz czosnkiem i obsmażyć wszystko razem na oliwie.
  • Mięso z cebulą przełożyć do większej miski, dodać ryż i dokładnie wymieszać.
  • Szpinak opłukać, osuszyć i włożyć do garnka (np. po ryżu) i mieszając podgrzewać aż zmięknie. Odcisnąć na sitku i drobno posiekać na desce. Dodać do mięsa i ryżu.
  • Wbić jajko, wymieszać i uformować kotleciki naoliwiając dłonie oliwą. Układać na patelni z nieprzywierającą powłoką i smażyć już bez dodatkowego tłuszczu przez ok. 3,5 – 4 minuty, następnie bardzo delikatnie przełożyć na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Placki ryżowe

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko, bułka tarta
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ryż połączyć z jajkiem, posiekaną drobno cebulą i serem.
  • Doprawić do smaku i ponownie wymieszać.
  • Z masy uformować placki, każdy obtoczyć w bułce tartej.
  • Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron.
  • Podawać np. z pikantną salsą.
Kulki ryżowe z serem

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego, przestudzonego ryżu
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • sos pomidorowy
  • parmezan
  • bazylia

Przygotowanie:

  • Ser pokroić w kosteczkę.
  • Ryż połączyć z jajkiem i doprawić do smaku.
  • Wilgotnymi dłońmi formować z ryżu kulki, w środek każdej włożyć kawałek sera.
  • Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju – powinny mieć ładny, złoty kolor.
  • Podawać z sosem pomidorowym, startym parmezanem i bazylią.
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu na pół sypko (czyli 15 dag suchego ryżu)
  • 3 jabłka średniej wielkości (dokładnie tyle samo)
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
  • spora szczypta świeżo startego cynamonu (można zastąpić mielonym)
  • 2 łyżki cukru kandyzowanego (można zastąpić zwykłym cukrem)

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Naczynia do zapiekania (4 kokilki o średnicy 11 cm) wysmaruj masłem.
  • Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
  • Skrop od razu sokiem z cytryny, posyp cukrem i wymieszaj.
  • Żółtka wymieszaj z pastą waniliową (lub ekstraktem lub cukrem z wanilią).
  • Do ryżu dodaj rodzynki, jabłka, cynamon, żółtka z pastą i wymieszaj.
  • Przełóż do naczyń. Posyp kandyzowanym cukrem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut.
  • Ryż jest gotowy, kiedy kawałki jabłek na wierzchu zaczną się brązowić.

Smacznego!

Skomentuj

Skomentuj
Wprowadź swoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.